Ιόνια Νησιά

by prootos

Ο αμπελώνας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

Ο κεφαλονίτικος αμπελώνας μετρά μακραίωνη ιστορία με τους κατοίκους του νησιού να φροντίζουν να έχουν έστω και ένα μικρό δικό τους αμπέλι έστω κι αν χρειαζόταν να το δημιουργήσουν βγάζοντας πέτρες από διάφορες κοντινές πλαγιές.

Τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Ιθάκη εντοπίζουμε της εξής ποικιλίες: Τσαούσι, Μοσχάτο Κεφαλονιάς, Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Syrah, Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας και Ρομπόλα.

Εύκρατο το κλίμα της Κεφαλονιάς αλλά και της Ιθάκης, χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Μόνο σε ελάχιστες περιοχές παρατηρούνται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Παγετός παρατηρείται σπάνια και μόνο τον χειμώνα, σε περιορισμένη έκταση και ένταση. Όπως και στην Κέρκυρα, έτσι και στα δύο αυτά νησιά το φθινόπωρο είναι θερμότερο της άνοιξης, Ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος και θερμότερος ο Αύγουστος.

Ο ζακυνθινός αμπελώνας

Η πλειοψηφία των καλλιεργούμενων ποικιλιών στη Ζάκυνθο είναι ντόπιες και σπάνια εντοπίζονται σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας πέραν των Επτανήσων.

Ο ζακυνθινός αμπελώνας εντοπίζεται συγκεντρωμένος κατά κύριο λόγο στις περιοχές Αρτεμισίων και Αρκαδίων.

Με βάση τα στοιχεία των οινοποιείων στο νησί καλλιεργούνται οι ποικιλίες Βερντέα, Αυγουστιάτης, Γουστολίδι, Σκιαδόπουλο, Παύλος, Ρομπόλα, Κατσακούλιας και Κουτσουμπέλι.

Ο αμπελώνας της Λευκάδας

Σε δύο περιοχές αυτές των Απολλωνίων και των Σφακιώτών εντοπίζεται το οινικό ενδιαφέρον της Λευκάδας.

Τα οινοποιεία του νησιού αναφέρουν πως στην περιοχή καλλιεργούνται οι ποικιλίες Βαρδέα, Βερτζαμί, Πατρινό, Χλώρη, Θειακό, Ροδίτης, Merlot, Ασπροβάρτζαμο, Λευκαδίτικο Μοσχάτο, Κοκκινοστάφυλο (οι τρεις τελευταίες σε ένα οινοποιείο μόνο).

Χαρακτηριστικό του κλίματος της Λευκάδας είναι η μεγάλη ηλιοφάνεια, τα ζεστά καλοκαίρια τη θερμοκρασία των οποίων ωστόσο μετριάζουν οι δροσεροί άνεμοι. Οι χειμώνες είναι ήπιοι αλλά αρκετά βροχεροί.

Το έδαφος της Λευκάδας είναι κατά το 70% ορεινό.

Οινοποιεία