Η ετικέτα έχει τη δική της ιστορία

by GreekCellar
232 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Στη χρονοκάψουλα του ελληνικού κρασιού μπήκαν όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση Ιστορικές Ετικέτες 20ετίας, που οργάνωσαν οι Οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας.

Δεκατρείς από τις σημαντικότερες ετικέτες του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα παρέλασαν μπροστά από τους οινόφιλους που βρέθηκαν στο Yolenis στο Κολωνάκι και εκτός από την απόλαυση των μοναδικών αυτών κρασιών, που τα περισσότερα είναι ταυτισμένα με μνήμες γιορτών και χαράς, είχαν την ευκαιρία να μάθουν και κάτι από την ιστορία τους.

Το οινικό ταξίδι στον χρόνο που έγινε με τη βοήθεια της Αλεξάνδρας Ανθίδου και του sommelier Νίκου Γιαννόπουλου (dip WSET) ξεκίνησε με τη Μαλαγουζιά του Πόρτο Καρράς, που εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 1994, ενώ ακολούθησαν η Τέχνη Αλυπίας (Κτήμα Τέχνη Οίνου) με πρώτη εμφιάλωση το 1997 και το Chateau Beau Soleil του Κτήματος Γεροβασιλείου (1986).

 

Η συνέχεια ήταν εξίσου δυνατή με δύο κρασιά – σφραγίδα της Ηπείρου, το Ζίτσα από το οινοποιείο Zoinos και το Primus Zitsa από το Κτήμα Γκλίναβος. Το πρώτο εμφιαλώθηκε το 1974, ενώ το δεύτερο το 1989. Ιδιαίτερη θέση στην οινική ιστορία έχει όμως και η ρετσίνα, όχι όμως με την παλιά και παρεξηγημένη της μορφή αλλά με εκείνη που της έχει δώσει ο οινοποιός Στ. Κεχρής. Έτσι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση απόλαυσαν τη Ρετσίνα Κεχριμπάρι που εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60.

Μετά τα σημαντικά βορειοελλαδίτικα λευκά, οι ερυθροί οίνοι της βόρειας Ελλάδας πήραν τη «σκυτάλη» ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη της απόλαυσης.

Το Κατώγι Αβέρωφ του ομώνυμου κτήματος με πρώτη εμφιάλωση το 1995, το Γιανακοχώρι (Κτήμα Κυρ Γιάννη), που εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά πριν από 22 χρόνια, αλλά και ακόμα παλαιότερες ετικέτες όπως το Grand Reserve Μπουτάρη (1975) και ο Δαμασκηνός (1984) από τη ΒΑΕΝΙ Νάουσα.

Εξέχουσα θέση στη βραδιά είχαν ο ερυθρός Κτήμα Κατσαρού (1989), ο επίσης ερυθρός Κτήμα Φουντή (1993) και o Επιλεγμένος Ραψάνη (1991) της εταιρίας Τσάνταλη.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like