Η απόφαση της 3ης Απριλίου 2017

by GreekCellar
306 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Την 3η Απριλίου 2017 ελήφθησαν ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Συγκεκριμένα, στην αρμόδια επιτροπή για την ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου αποφασίστηκε να αλλάξει το ισχύον καθεστώς ένταξης μιας ποικιλίας στις επιτρεπόμενες για καλλιέργεια σε ένα γεωγραφικό διαμέρισμα. Μελλοντικά, αν μια ποικιλία (ελληνική μόνο!) υπάρχει σε ένα γεωγραφικό διαμέρισμα ως «συνιστώμενη», θα μπορεί να καλλιεργηθεί ως «επιτρεπόμενη» σε οποιοδήποτε άλλο διαμέρισμα, αρκεί να προηγηθεί γραπτή αίτηση του ενδιαφερόμενου παραγωγού. Καταργείται δηλαδή ο πενταετής πειραματισμός και η εξαιρετικά χρονοβόρα εξέταση κάθε περίπτωσης από την εν λόγω επιτροπή. Για παράδειγμα, μια ποικιλία όπως το Βιδιανό (που είναι συνιστώμενη στην Κρήτη) μπορεί πλέον να καλλιεργηθεί στην Πελοπόννησο ως επιτρεπόμενη.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής είναι ακόμα δύσκολο να προβλεφθούν. Μια πρώτη αποτίμηση είναι η εξής:

Θετικές επιπτώσεις

  • Διευκολύνεται η διάδοση αξιόλογων ποικιλιών σε όλη την Ελλάδα. Καταργείται η κοπιαστική 5ετής διαδικασία.
  • Δίνεται έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες, αφού οι ξενικές συνεχίζουν να διέπονται από το παλιό καθεστώς
  • Οι παραγωγοί μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ντόπιες ποικιλίες, σε χαρμάνια με ελληνικές ποικιλίες από άλλες περιοχές. Π.χ. Αγιωργίτικο ή Μαυροδάφνη με Ξινόμαυρο.
  • Γίνεται εξίσωση μεταξύ των διαφόρων περιοχών, αφού ως τώρα γινόταν ένταξη σε πολλές περιπτώσεις με κριτήρια «πολιτικά».

Αρνητικές επιπτώσεις

  • Ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής, όπως π.χ. αν εκτοπιστεί η Ρομπόλα από την Κεφαλονιά χάριν του Ασύρτικου.
  • Η Ελλάδα θα γίνει η μοναδική χώρα όπου «όλα επιτρέπονται», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Ο κρατικός έλεγχος και παρεμβατισμός περνάει πλέον στα χέρια των ιδιωτών παραγωγών-οινοποιών, οι οποίοι όμως δεν έχουν πάντα την υπευθυνότητα και γνώση ώστε να διαχειριστούν αυτή την ελευθερία κινήσεων.
  • Λόγω άγνοιας, μπορεί να φυτευτούν ποικιλίες σε ακατάλληλα τερουάρ.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι η κατάσταση έχει και θετικές και αρνητικές εκφάνσεις. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αφήσουμε μια περίοδο να περάσει (ίσως μια δεκαετία), προτού ξαναδούμε το θέμα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει κρατικός έλεγχος, αρκεί η θεώρηση να είναι μοντέρνα και όχι βασισμένη σε αντιλήψεις ξεπερασμένες. Ίσως η πράξη δείξει καλύτερα τι δέον γενέσθαι, σίγουρα ως αμπελοοινικός κλάδος θα πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη από κοντά.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like