Η ανεξαρτησία

by GreekCellar
313 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Η επανάσταση του 1821 ήταν μια περίοδος κατά την οποία οι αμπελοκαλλιέργειες ρήμαξαν μέσα στη φωτιά του πολέμου της ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό.

Οι Τούρκοι καταστρέφουν κάθετι στο πέρασμά τους και κατά την υποχώρησή τους, ενώ οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν ζωστεί τα όπλα και πολεμούν τον εχθρό εγκαταλείποντας τα αμπέλια στην τύχη τους.

Με την κατάκτηση της ανεξαρτησίας ξεκινά και πάλι η προσπάθεια για αμπελοκαλλιέργεια και οινοπαραγωγοί. Η Σαντορίνη αποκτά από τότε ιδιαίτερη θέση στον οινικό χάρτη της χώρας. Από τα μέσα του 19ου αιώνα εμφανίζονται τα πρώτα οργανωμένα οινοποιεία όπως του Κλάους στην Αχαΐα και του Τουλ στην Κεφαλλονιά. Χάρη στο γεγονός ότι ανήκαν σε Ευρωπαίους τα οινοποιεία αυτά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε λιμάνια και αγορές της Ευρώπης. Η οινοποιία εξελίσσεται και συναντάμε στην Αττική το οινοποιείο Καμπάς και στη συνέχεια άλλες αντίστοιχες προσπάθειες στη Νεμέα, τη Σάμο, τη Νάουσα και τη Σαντορίνη, της οποίας τα κρασιά φτάνουν μέχρι τη Ρωσία.

Προς τα τέλη του 19ου αιώνα μια απρόβλεπτη εξέλιξη δίνει ώθηση στους ελληνικούς οίνους. Η φυλλοξήρα καταστρέφει τον γαλλικό αμπελώνα και η ελλληνική παραγωγή καταλήγει στο μεγαλύτερο μέρος της στη Γαλλία. Ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα η ίδια ασθένεια θα πλήξει και τον ελληνικό αμπελώνα. Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα θα εξαφανιστούν ορισμένοι ιστορικοί αμπελώνες και ποικιλίες, τα ελληνικά κράσιά θα σταματήσουν να κυκλοφορούν σε ορισμένες αγορές, ενώ η μικρασιατική καταστροφή και η οικονομική κρίση που οδηγεί σε μετανάστευση δίνουν τη χαριστική βολή στην αμπελοκαλλιέργεια.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like