Ήπειρος

by prootos

Ο αμπελώνας των Ιωαννίνων

Από τους ιστορικότερους και σημαντικότερους αμπελώνες της χώρας, έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά και τη βασίλισσά του που ακούει στο όνομα «Ντεμπίνα».

Στην περιοχή παράγονται οι οίνοι ΠΟΠ Ζίτσα, ΠΓΕ Ιωάννινα και ΠΓΕ Μέτσοβο. Τα ασβεστολιθικά εδάφη καταφέρνουν να συγκρατήσουν τη θερμότητα που συλλέγουν την ημέρα και να τη διοχετεύσουν στα αμπέλια κατά τη διάρκεια των παγωμένων βραδιών.

Ταυτόχρονα οι μεγάλες κλίσεις εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή αποστράγγιση των εδαφών.

Τα ιστορικά οινοποιεία της περιοχής καλλιεργούν τις ποικιλίες, Ντεμπίνα, Βλάχικο. Μπεκάρι, Chardonnay, Gewurtzraminer, Μαλαγουζιά, Κολοκυθάς, Φραουλιά, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Ροδίτης.

Ο αμπελώνας της Άρτας

Μόλις το 2010 η Άρτα μπήκε στον οινικό χάρτη της χώρας . Στην περιοχή εντοπίζεται η καλλιέργεια μιας και μόνης ποικιλίας – υβρίδιο που εμφανίζεται με τα εξής ονόματα: Ιζαμπέλα, Ζαμπέλα, Τζωρτζίνα, Γιωργιανό, Βρωμοστάφυλο, Vitis Lambrusca Isabella.

Ωστόσο κατά κύριο λόγο στην περιοχή παράγεται τσίπουρο και όχι τόσο κρασί

Ο αμπελώνας της Θεσπρωτίας

Η Θεσπρωτία διαθέτει μέχρι στιγμής μόνο ένα οινοποιείο στο χωριό Δάφνη Ξεχώρου, όπου σύμφωνα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 110 στρέμματα κυρίως με Ντεμπίνα, Ροδίτη και περίπου άλλες δέκα ποικιλίες σε πειραματικό στάδιο.

Ο αμπελώνας της Πρέβεζας

Δεν υπάρχει αμπελουργικό ή οινικό ενδιαφέρον