Γιατί ενοχλεί ο Παύλος Γκέγκας;

by GreekCellar
858 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Γράφει ο Γιάννης Παπαργυρίου

Πριν από περίπου δύο χρόνια διάβασα για πρώτη φορά κριτική κρασιού από έναν τρελό τύπο από τη Θεσσαλονίκη, τον Παύλο Γκέγκα. Μού έκανε εντύπωση η περιγραφή του, πομπώδης, λυρική, αναλυτική (θαρρείς ότι «έγδυνε» το κρασί με τη ματιά του), με προτάσεις food pairing που είχαν ενδιαφέρον. Άρχισα να τον παρακολουθώ, κάθε μέρα έβαζε κι από ένα κρασί, συνήθως μικρών και άγνωστων παραγωγών. Έστειλα κρασιά κι εγώ, γνωριστήκαμε, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε, γίναμε φίλοι.

Εκείνο που μού έκανε όμως ακόμα περισσότερη εντύπωση είναι ο πόλεμος που δέχτηκε και δέχεται από διάφορες πλευρές, από γνωστούς και μη εξαιρετέους «παράγοντες» ή «βαρώνους» του χώρου του κρασιού. Πολλοί είναι οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί γι’ αυτόν, προσωπικά έχω δεχτεί και μηνύματα απαξιωτικά για το άτομό του, όπου με ρωτούσαν γιατί ασχολούμαι μαζί του (αφού κάνει κακό στο ελληνικό κρασί). Και λέω, για ποιο λόγο όλο αυτό το μένος;

Κατά τη γνώμη μου, ο Γκέγκας καταθέτει ευθαρσώς μια ματιά και μια άποψη που είναι πολύτιμες. Μπορεί να διαφωνήσεις με πολλά από αυτά που γράφει, από ορισμένες βαθμολογίες ως τον τρόπο γραφής, όμως δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις τον κόπο του, καθώς και την προσπάθεια να αναδειχθούν μικρά και άγνωστα οινοποιεία, αλλά και αντισυμβατικά κρασιά. Και, το κυριότερο, το γεγονός ότι «δεν τα παίρνει». Έχει μεν μια (γνωστή) σχέση με έμπορο της Θεσσαλονίκης, όμως δε ζητά –πάνω ή κάτω από το τραπέζι- χρήματα για να γράψει, ούτε σε «κατεβάζει» αν δεν είσαι συνεργάτης του δικού του μαγαζιού, αντίθετα με πολλούς άλλους που είτε έκλεισαν είτε υπάρχουν ακόμα. Κι εδώ νομίζω ότι εδράζεται το πρόβλημα. Ο Γκέγκας «χαλάει την πιάτσα». Με το να δουλεύει και να γράφει αφιλοκερδώς (και να είναι τόσο δημοφιλής) ενοχλεί όσους θεωρούν ότι το ελληνικό κρασί τους οφείλει χρήματα, οπότε για να γράψουν μια κριτική πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο από το περιοδικό ή την εφημερίδα ή το σάιτ όπου εργάζονται (κάτι που είναι βεβαίως θεμιτό), αλλά και από τον οινοποιό ή τον έμπορο, με το αντίστοιχο μπόνους πόντων στο κρασί, εννοείται…. Όσο για τις κατηγορίες ότι διώχνει τον κόσμο από το κρασί (επειδή υποτίθεται ότι τρομάζουν με τις περιγραφές του), νομίζω ότι ο κόσμος φεύγει από το κρασί όταν πέφτει θύμα παραπληροφόρησης και παραπλάνησης, όπως συνέβαινε και συμβαίνει με μερικούς εγχώριους γκουρού και ιεροεξεταστές που νομίζουν ότι είναι ο Πάρκερ ή η Ρόμπινσον της οινικής Ελλάδας.

Προσωπικά πιστεύω ότι ιδιαίτερα τώρα, στα χρόνια της κρίσης, χρειαζόμαστε τη συζήτηση γύρω από το κρασί, χρειαζόμαστε την ανταλλαγή απόψεων, να γίνεται θόρυβος για μια νέα προσπάθεια ή ποικιλία. Και σε αυτή τη συζήτηση οι κριτικές του Παύλου Γκέγκα συνεισφέρουν πολύ θετικά.

 

Υ.Γ. Σε πρόσφατη έκθεση είχα συνομιλία με γνωστό έμπορο, ο οποίος μού είπε ότι «ο Γκέγκας έχει την πιο φρέσκια πένα της ελληνικής οινικής δημοσιογραφίας». Συμφωνώ…

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like