Γιατί χρειάζομαι την καράφα;

by GreekCellar
364 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Πολλές φορές σε μία φιάλη κρασί μπορεί να παρατηρηθεί ίζημα στον πυθμένα της. Στην περίπτωση ενός φρέσκου λευκού κρασιού, αυτό υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα στη παραγωγή ή στην διακίνηση, με πιθανότερη την κακή σταθεροποίηση του κρασιού για το κρύο (τρυγική σταθεροποίηση), ειδικά αν το ίζημα είναι κρυσταλλικό και θυμίζει χοντρό αλάτι. Μάλιστα, η μύτη και το στόμα του κρασιού μπορεί να παραμένουν εξαιρετικά, καθιστώντας το πρόβλημα, καθαρά «αισθητικό».

 

Από την άλλη πλευρά, σε ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί, που έχει μείνει για αρκετά χρόνια στη φιάλη, η εμφάνιση του ιζήματος, είναι απολύτως φυσιολογική και σχεδόν αναμενόμενη. Το ίζημα αυτό αποτελείται απλά από (φαινολικές) ουσίες του κρασιού που ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μεγαλομόρια, τα οποία ολοένα μεγαλώνουν και κάποια στιγμή «καθιζάνουν». Στις ουσίες / ενώσεις αυτές περιλαμβάνονται και οι ταννίνες και οι φυσικές χρωστικές του κρασιού και για αυτό το λόγο, ένα κόκκινο κρασί, με τον καιρό παρουσιάζεται λιγότερο ταννικό και με χαμηλότερη χρωματική ένταση. Φυσικά, ένα τέτοιο κρασί, πριν το απολαύσουμε, προτιμούμε να το μεταγγίζουμε σε μια από τις ειδικές καράφες.

 

Η μετάγγιση (décantage) εξυπηρετεί και ένα δεύτερο σκοπό. Το κρασί παραμένοντας σφραγισμένο στο μπουκάλι για αρκετό καιρό, ασφυκτιά – «κλείνει» στα αρώματά του. Ως αποτέλεσμα, απαιτείται χρόνος, προκειμένου το κρασί να ξαναέρθει σε επαφή με τον αέρα και να «αναπνεύσει», να «ανοίξει» πάλι και να βγάλει – εκφράσει το μπουκέτο του. Ο χρόνος αυτός διαφέρει ανάλογα με το κρασί, και μπορεί να είναι ακόμα και (αρκετές) ώρες. Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες ειδικές καράφες έχουν τέτοια σχήματα (μεγάλη επιφάνεια), ώστε να επιτρέπουν σε μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού να είναι σε επαφή με τον αέρα και έτσι ο απαιτούμενος χρόνος να μειώνεται σημαντικά. Η ανάγκη για «αναπνοή» είναι και ο λόγος που κόκκινα κρασιά εμφιαλωμένα αρκετό καιρό (3+ χρόνια), θα πρέπει να μεταγγίζονται ακόμα κι αν δεν έχουν ίζημα.

 

Γιάννης Φλεριανός
Χημικός – Οινολόγος M.Sc

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like