Ευ. Χατζηβαρύτης: Το κρασί σε συνεπαίρνει…

by GreekCellar
254 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Διαθέτει εμπειρία στο κρασί που ξεπερνάει τα 30 χρόνια και το “οινικό του οπλοστάσιο” είναι γεμάτο κυρίως με Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα και Ροδίτη ενώ η “Γουμένισσα” έχει… βαρύνει από τα μετάλλια και τις διακρίσεις.

Ο Ευ. Χατζηβαρύτης αν και ξεκίνησε την οινοποίηση από καθαρό χόμπι “παρασύρθηκε” από το αμπέλι και τον οίνο δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα οινοποιεία στη χώρα μας.

“Το κρασί, η οινοποιία είναι ένας κλάδος που θα σε συνεπάρει” λέει στο Greekcellar ο κ. Χατζηβαρύτης τονίζοντας ωστόσο πως με στενούς επιχειρηματικούς όρους κάποιος που επενδύει στον κλάδο του κρασιού θα πρέπει να έχει μεγάλη υπομονή για να δει αποσβέσεις.

“Είναι όμως για το prestige, είναι για το ότι ενθουσιαζόμαστε, θέλουμε να ακούγεται το όνομα μας, προσπαθούμε όλοι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να πάρουμε τα βραβεία, για να ακούσουμε ότι ο Χατζηβαρύτης έχει ένα καλό κρασί, έχει μια καλή Γουμένισσα” και προσθέτει:

“Όπως λένε οι Γάλλοι, για να γίνει ένας εκατομμυριούχος από το κρασί ξέρετε τι πρέπει να κάνει; Πρέπει να είναι δισεκατομμυριούχος. Έχει κάποια λογική, μου το λέγανε δεν ήθελα να το πιστέψω, αλλά κατά βάθος έχει μια λογική”.

“Το ελληνικό κρασί, το οποίο ήταν άγνωστο στην παγκόσμια αγορά ή ήταν γνωστό με κακό όνομα, λόγω της παλιάς κληρονομιάς με τα χύμα κρασιά, με τα δίλιτρα, με τις ρετσίνες, αυτό σιγά – σιγά αλλάζει και αυτό φαίνεται και από τα πολλά βραβεία που κερδίζουν τα ελληνικά κρασιά, ανά τον κόσμο και φυσικά από την ποιότητα τους”, τονίζει ο Ευ. Χατζηβαρύτης και προσθέτει σχετικά με τις ποικιλίες που θα δώσουν ώθηση στο ελληνικό κρασί:

“Προσωπικά πιστεύω πολύ στις τοπικές, ελληνικές ποικιλίες γιατί θεωρώ ότι όσο καλό και να είναι ένα ελληνικό οινοποιείο δύσκολα θα αγοράσει ένας ξένος καταναλωτής ένα Cabernet ή ένα Merlot από ελληνικό οινοποιείο, θα το αγοράσει πολύ πιο εύκολα από αυτά που είναι γνωστά, όπως είναι τα Γαλλικά ή τα Ιταλικά ή τα Ισπανικά, έστω και του Νέου Κόσμου. Όπου οι επιχειρήσεις βγάζουν τεράστιες ποσότητες με πολύ χαμηλότερο κοστολόγιο γιατί εμείς έχουμε και ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα ότι σαν μικρά οινοποιεία είμαστε όλοι ακριβοί, δηλαδή το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα.”

Ως συμβουλή προς τους νεότερους οινοποιούς ο Ευ. Χατζηβαρύτης τονίζει πως η προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια. “Να προσέξουμε το αμπέλι γιατί το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι και όχι στο οινοποιείο”, λέει ο κ. Χατζηβαρυτης και προσθέτει: “Επομένως πολύ μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του αμπελιού, του σταφυλιού και πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην οινοποίηση και φυσικά στην παρουσίαση γιατί πρέπει να παρουσιάζεται και πάρα πολύ καλά. Η πρώτη εντύπωση είναι η φιάλη και η ετικέτα και φυσικά, κατά την άποψη μου, ελληνικές ποικιλίες”.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like