Ο γύρος της Σαντορίνης σε ένα ποτήρι κρασί

by GreekCellar
296 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του Σπύρου Δράκου

Έχει συνολική έκταση μόλις 76,19 τ. χλμ και είναι απαράμιλλης ομορφιάς κάτι που σε κάνει να θες να τη γυρίσεις από το ένα άκρο στο άλλο. Ωστόσο για κάτι τέτοιο, χρειάζεσαι χρόνο και φυσικά χρήμα, κάτι που δυστυχώς στις μέρες μας εκλείπει.
Οπότε εάν δεν μπορείς να γυρίσεις αυτό το πανέμορφο νησί, τότε μπορείς να κάνεις τον γευστικό του γύρο, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ποτήρι κρασί και επτά φιάλες ασύρτικο, όσα δηλαδή και τα χωριά από τα οποία ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας, πήρε το σταφύλι και το οινοποίησε ξεχωριστά για τον κάθε τόπο.

Αυτό τον γύρο της Σαντορίνης έκαναν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο House of Wine του Τάσου Πικούνη. Παρών φυσικά και ο «υπαίτιος» της οινικής σειράς «7 Χωριά», Πάρις Σιγάλας, για να παρουσιάσει αυτά τα πραγματικά ιδιαίτερα κρασιά.

Κάθε τους γουλιά αποτελεί και την πιο τρανή απόδειξη πως το terroir είναι υπάρχει και μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός κρασιού και να το ξεχωρίσει ακόμα και από ένα ίδιας ποικιλιακής σύνθεσης που μπορεί να προέρχεται από σταφύλια που βρίσκονται σε έναν αμπελώνας μόλις μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά. Τώρα εάν αναλογιστείτε πως το μέγιστο μήκος της Σαντορίνης είναι 18 χλμ και το μέγιστο πλάτος 12 χλμ και σε αυτά συνυπολογίσετε και τη δόμηση, αντιλαμβάνεστε πως ακόμα και διπλανά χωριά μπορούν να βγάλουν διαφορετικό κρασί.

Οία, Ημεροβίγλι, Βουρβούλο, Φηρά, Πύργος, Μεγαλοχώρι και Ακρωτήρι παρέλασαν από τα ποτήρια των οινόφιλων. Το καθένα πραγματικά με εντελώς δικό του χαρακτήρα, άλλο πιο ώριμο, άλλο πιο άγριο και δυνατό…σε ταξίδευαν πάντως όλα στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης.

Ο Πάρις Σιγάλας σε μεγάλα κέφια, ανέπτυξε τόσο το σκεπτικό του για τα 7 Χωριά όσο και το όραμά του για αυτό το… «πείραμα». «Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε το μεγάλο κρασί από ένα terroir», είπε κάποια στιγμή. Εξηγώντας για το πώς ήρθε η ιδέα να γίνει διαχωρισμός και ξεχωριστή οινοποίηση για κάθε χωριό, ο Π. Σιγάλας, είπε πως έτσι κι αλλιώς στις δεξαμενές γινόταν εν μέρει αυτός ο διαχωρισμός ωστόσο από το 2015 και μετά αυτό έγινε οργανωμένα και συστηματικά με στόχο την δημιουργία της σειρά «7 Χωριά».

Το highlight της βραδιάς ήταν οι τρεις παλαιωμένες Σαντορίνες του Κτήματος Σιγάλα. Ο Πάρις Σιγάλας, αφού μας «ξενάγησε» γευστικά σε 7 Χωριά, μας γύρισε πίσω στον χρόνο με ασύρτικο του 2012, του 2008 και του 2007. Τρεις χρονιές που αποδεικνύουν περίτρανα πως η «Σαντορίνη» κρατάει και παλιώνει όμορφα!

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like