Ελένη Ράπτη: Οραματίζομαι πρωτοπόρα πράγματα

by GreekCellar
457 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Μπήκε στο κρασί, δυναμικά και απέδειξε πως δεν αρκεί η οικογενειακή παράδοση για την επιτυχία αλλά χρειάζονται κόπος και όραμα που δεν δίστασε να προσφέρει για να υπάρξει μια ανοδική πορεία και επιβράβευση των προσπαθειών της. Η Ελένη Ράπτη αποκαλύπτεται…

 Πότε ξεκινήσατε την πορεία σας στο κρασί;

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λεόντιο Νεμέας. Ο πατέρας μου  αμπελουργός και στη συνέχεια το 1973 ίδρυσε τα φυτώρια  αμπέλου, από τα πρώτα φυτώρια στην Ελλάδα και από τους πρώτους που εφάρμοσαν τον επιτραπέζιο εμβολιασμό, το οποίο  συνεχίζει με επιτυχία  και σήμερα κάτω από την επίβλεψη του αδελφού μου Χρήστου Ράπτη.  Το κρασί ήταν κατ΄αρχήν μεράκι του  πατέρα μου, αυτός ήταν η αφορμή και αυτός μου μετέφερε το «μικρόβιο»  όπου έγινε μια μεγάλη αγάπη. Οπότε το 1998 – 1999 αποφασίσαμε και ξεκινήσαμε με μικρές οινοποιήσεις σε πειραματικό στάδιο. Η πρώτη ετικέτα που βγήκε στην αγορά ήταν η «Νεμέα Ράπτης» το 2000 & ένα λευκό από την ποικιλία Ροδίτης.  Στην πορεία προστέθηκαν κι άλλες ετικέτες πάντοτε από δικούς μας αμπελώνες με εξαίρεση έναν πολύ μικρό όγκο και έχουν να κάνουν με Μοσχοφίλερο και Ροδίτη. Ο αμπελώνας μας περιλαμβάνει Ασύρτικο, Ροδίτη, Merlot, Cabernet, Αγιωργίτικο και Μαλβάζια Aromatica.  Στη συνέχεια η γκάμα του οινοποιείου εμπλουτίστηκε  με τον Κοκκινόβραχο από  Cabernet Sauvignon – Merlot,  που είναι ένα πολύ δυνατό brand του οινοποιείου  σε αναλογία  50 -50. Μετά από κάποιες δοκιμές καταλήξαμε και αγαπήσαμε το Ασύρτικο  η «Μαύρη Σπηλιά»  σήμερα,  το 2009 τολμήσαμε να κάνουμε το πρώτο ημίγλυκο – ημιαφρώδες Αγιωργίτικο, το ROSATO, τότε που άρχιζε να γίνονται μόδα τα ημιαφρώδη , και το 2013 δημιουργήσαμε ένα Μοσχοφίλερο ημίγλυκο και ημιαφρώδες, το VIBRATO.  To 2014 ανανεώσαμε  τη σειρά « Μεσόγειος» με τα  «Χνάρια» που είναι πολυποικιλιακά, τρεις λευκές και τρεις ερυθρές ποικιλίες, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο ,Malvasia Aromatica και Αγιωργίτικο, Merlot , Cabernet Sauvignon.  Και φυσικά οι ΝΕΜΕΕΣ μας.

Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια;

Από το 1998 που σας είπα ότι ξεκίνησε να στήνετε το οινοποιείο ξεκινήσαμε με μικρές παραγωγές που φυσικά δεν έλειπε τίποτα από τις σημερινές οινοποιήσεις, σαφώς χρόνο με το χρόνο  αποκτούσαμε την τεχνογνωσία και την εμπηρία ώστε να εξελίξουμε τα προϊόντα και το marketing και έτσι σιγά σιγά να φτάσουμε στο επιθυμιτό αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε εμάς αλλά και τους παλέτες καταναλωτές μας. Ωστόσο στην  αγορά βγήκαμε νωρίς  αρκετά  δυναμικά μιας και όλες οι Νεμέες μας βραβεύθηκαν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάτι που μας έδωσε, δύναμη, χαρά και αισιοδοξία για την μετέπειτα πορεία μας που την ίδια καλή τύχη είχαν και τα υπόλοιπα κρασιά μας. Το 2008 μπαίνουμε σε αναπτηξιακό πρόγραμμα με νέα κτήρια υπόγεια κάβα και εκσυγχρονισμό μηχανημάτων και έτσι δημιουργήται ένα επισκέψιμο και λειτουργικό  οινοποιείο με όλα εκείνα τα μέσα ώστε η παραγωγή των προϊόντων να πραγματοποιείται κάτω από τις πιο συγχρονες τεγχολογικά & υγειονομικά μεθόδους. Υπήρξε λοιπόν αυτό το διάστημα των δύο χρόνων εκτέλεσης τού προγράμματος και απο την άλλη ή  δική  μου αδυναμία  ως «γυναίκα μητέρα» που   είναι αρκετά δύσκολο να συνδιάσεις και να δαμάσεις όλα αυτά μαζί με  απόλυτη επιτυχία οπότε υπήρξε ένα «κενό» στην αγορά που προσπαθώ να ανακτήσω τα τελευταία τρία χρόνια.

Μια πολύ καλή κίνηση για εμένα είναι  η κάβα που ανοίξαμε το 2015 (1 χρόνο) στην Αθήνα. Με την οποία υπάρχει μια αμεσότητα με την βασική μας αγορά. Είναι ένα μικρό αντίγραφο θα το έλεγα του οινοποιείου μας από αρχιτεκτονικής πλευράς αλλά και  εξυπηρέτησης και φιλοξενίας των φίλων πελατών μας αφού ο σύζυγός μου Στέφας Βασίλης δίνει όλο τον εαυτό του ώστε να νιώσουν ότι αγοράζουν ένα κρασί μέσα από το οινοποιείο.

Στο εξωτερικό σε ποιες χώρες βρίσκεστε;

Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με την Ολλανδία ,και έχουμε ως στόχο την είσοδό μας τις ΗΠΑ. Και επίσης ήμαστε σε επαφές για το Βέλγιο & Γερμανία.

Πόσο δύσκολο είναι να μπει ένα οινοποιείο σαν το δικό σας στις ξένες αγορές;

Είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται μεγάλο budget γιατί για να κατακτήσεις αυτές τις αγορές πρέπει να τις πληρώσεις με την παρουσία σου, με τις εκθέσεις γι αυτό βάζουμε κάθε φορά μια χώρα στόχο ώστε να γίνεται σωστά η δουλειά. Μπορεί να μην τα καταφέρεις την πρώτη χρονιά, όμως αν την πιστέψεις και επιμείνεις και αναπτύξεις σχέση εκεί σίγουρα κάτι θα βγει. Το ελληνικό κρασί, ή ποιότητα του και η ποικιλιακή του μοναδικότητα έχει κεντρίσει τις ξένες αγορές στις οποιές  έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και από άλλους συναδέλφους, που έχουν βγει αρκετά χρόνια και παλέυουν γιαυτό, έχουν στείσει καλά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν τον Ελληνικό αμπελώνα. Αυτό είναι καλό και για μας τους πιο μικρούς ώστε , πατόντας στα χνάρια τους  θα καταφέρουμε και εμείς ,με τη δική μας προσπάθεια, να γνωρίσουν τα Ελληνικά κρασιά όπως τους αρμόζει.

Έχετε να αντιμετωπίσετε τώρα και τον ΕΦΚ. Τι σημαίνει αυτό για ένα οινοποιείο;

Ο Ειδικός Φόρος έφερε αρχικά απίστευτη γραφειοκρατία καθώς σε ένα μικρό οινοποιείο 300 τόνων, χρειάζονται δύο άνθρωποι για να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα. Οπότε τα έξοδά μας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ (εγγυήσεις, πληρωμές ανά μήνα, εκτελωνιστικό γραφείο, κ.α),και στη συνέχεια έχεις να αντιμετωπίσεις την αγορά. Μεγαλύτερο από όλα όμως είναι η παράνομη διακίνηση, διότι εάν δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο, τα πράγματα στην αγορά θα είχαν ισορροπήσει. Η παράνομη διακίνηση είναι η μεγαλύτερη πληγή αυτή τη στιγμή στην αγορά του κρασιού.

Πιστεύετε ότι η παράνομη διακίνηση είναι εφικτό να καταπολεμηθεί;

Υπάρχουν τρόποι σαφώς… Εάν δουλέψει ο κρατικός μηχανισμός  νομίζω ότι μπορεί. Έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Όλοι εμείς που έχουμε φορολογικές αποθήκες και έχουμε δηλώσει τα πάντα έχουμε χάσει σημαντικό μέρος της αγοράς . Έχει απίστευτες διαστάσεις το  θέμα αυτό και ελπίζω να βρεθεί μια λύση σύντομα. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να καταργηθεί ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί .

 Τα σχέδιά σας για το μέλλον ;

Έχουμε διανύσει 17 οινοποιήσεις και θεωρώ ότι είμαστε σε ένα υψηλό επίπεδο στην παραγωγή, έχουμε κατασταλάξει στις ποικιλίες και στα blend των κρασιών μας ,οραματιζόμαστε και πειραματιζόμαστε και σε νέα πρωτοπόρα πράγματα .

Προσπαθούμε να γνωρίσει ο κόσμος του κρασιού τα προϊόντα μας και στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, θέλει πολύ δουλειά ,διανύουμε δύσκολα χρόνια αλλά  «η θηλυκή πλευρά της Νεμέας » θα τα καταφέρει…

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like