Δυτική Μακεδονία

by prootos

Ο αμπελώνας της Φλώρινας (Ο αμπελώνας των τεσσάρων λιμνών)

Το επίκεντρο του αμπελώνα της περιοχής εντοπίζεται στο Αμύνταιο και υπολογίζεται πως περικλείεται από περιοχή μήκους 40 χιλιομέτρων και πλάτους 5 έως και 20 χιλιομέτρων.

Το υψόμετρο κυμαίνεται από 580 έως 650 μέτρα, η έκταση ξεπερνά τα 7.000 στρέμματα, ενώ το 50% βρίσκεται μεταξύ των λιμνών των Πετρών και της Βεγορίτιδας. Είναι ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Μακεδονίας και εκτιμάται πως σε ποσοστό πάνω από 60% είναι φυτεμένος με Ξινόμαυρο.

Πιο συγκεκριμένα οι λίμνες Ζάζαρη, Χειμαρίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδας βρίσκονται γύρω από τον αμπελώνα της Φλώρινας.

Ιστορικά αναφέρονται χωρικές οινοποιήσεις ήδη από τις δεκαετίες του ’40 και του ’50.

Η μεγάλη μορφή του ελληνικού κρασιού κυρία Σταυρούλα Κουράκου ανέφερε σε κείμενό της στις 14.11. 1999 στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»: «Στο Αμύνταιο σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα σε λοφώδεις εκτάσεις εκτεθειμένες στους βόρειους ανέμους, όπου τα κλήματα ξεχειμωνιάζουν στα χιόνια, η όψιμη αυτή ποικιλία ωριμάζει τα σταφύλια της πολύ αργότερα, ο τρύγος γίνεται στις αρχές Οκτωβρίου, ο μούστος είναι χαμηλόβαθμος, οι οξύτητες υψηλές και οι ανθοκυάνες στους φλοιούς πολύ λιγότερες. Έτσι, όταν ο μούστος ζυμωθεί με τους φλοιούς και τα γίγαρτα, το κρασί που παράγεται έχει χρώμα λαμπερό λόγω της οξύτητας, το οποίο κυμαίνεται από τριανταφυλλί μέχρι ανοιχτό κερασί και είναι σαφώς αρωματικό, γιατί στα αμμώδη ελαφρά εδάφη της περιοχής, τα σταφύλια προικίζονται με το χαρακτηριστικό άρωμα της ποικιλίας, που θυμίζει μικρά κόκκινα φρούτα (αγριοφράουες, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα).

Ο αμπελώνας της Κοζάνης

Τρεις είναι οι περιοχές που διακρίνονται στον νομό για την αμπελουργική και οινική τους δραστηριότητα και πρόκειται για τη Σιάτιστα, το Βελβεντό και τα τελευταία χρόνια τα Σέρβια.

Τα υψόμετρα των αμπελώνων ξεκινούν από τα 340 μέτρα και φτάνουν ως και τα 920 μέτρα.

Ο άνεμος των κοντινών λιμνών απαλύνει τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας και διατηρεί σε υψηλά ποσοστά την υγρασία της ατμόσφαιρας. Τα εδάφη παρουσιάζουν ποικιλομορφία καθώς άλλοτε είναι αμμοπηλώδη, αργιλοπηλώδη, αργιλώδη ή  εμπλουτισμένα με ανθρακικό ασβέστιο.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι το Μοσχόμαυρο, το Νηγρικιώτικο, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο, το Chardonnay, η Malvasia Aromatica, το Μοσχόμαυρο, ο Τσαπουρνάκος και το Merlot.

Ο αμπελώνας της Καστοριάς

Η Καστοριά θεωρείται new entry στον αμπελοοινικό χάρτη της χώρας μας, ενώ στην περιοχή υπάρχουν δύο οινοποιεία στις δημοτικές κοινότητες Βιτσίου και Αγίας Τριάδας του Δήμου Καστοριάς.

Το μικροκλίμα επηρεάζεται θετικά από την ισορροπία που δημιουργεί το «αγιάμι» (ούριος άνεμος) από τη λίμνη της Καστοριάς.

Το υψόμετρο του αμπελώνα είναι περίπου στα 750 μέτρα, ενώ οι ποικιλίες που εντοπίζονται να καλλιεργούνται είναι οι Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot, Ροδίτης και Cinsault.

Ο αμπελώνας των Γρεβενών

Αμπελοοινικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές Θ. Ζιάκα και Γρεβενών. Ωστόσο μέχρι στιγμής παρατηρούνται μόνο κρασιά χωρικής οινοποίησης.

 

Οινοποιεία