Με μεγάλη ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας η Δυτική Μακεδονία έχει να δώσει σημαντικούς ΟΠΑΠ και τοπικούς οίνους.

Αμύνταιο

Γύρω από τη Βεγορίτιδα λίμνη έχουν στήσει οι αμπελουργοί του Αμυνταίου τις καλλιέργειές του με κυριότερη ποικιλάι το Ξινόμαυρο. Το υψόμετρο των περίπου 750 μέτρων αποτελεί την ιδανική περιοχή για την παραγωγή ερυθρών, ροζέ αλλά και αφρωδών οίνων με την ένδειξη ΟΠΑΠ. Από τον συνδυασμό Ροδίτη, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer δημιουργούνται οι λευκοί Τοπικοί Οίνοι Φλώρινας.

Κοζάνη

Οι σταθεροί άνεμοι σε συνδυασμό με το ηπειρωτικό κλίμα αποτελούν μια πηγή δροσιάς γιατί σ αμπελοκαλλιέργειες στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι καλλιέργειες σπάνια αντιμετωπίζουν προβλήματα από ασθένειες με αποτέλεσμα να υπάρχουν στην περιοχή αρκετές βιοκαλλιέργειες. Οι τοπικοί οίνοι Βελβεντού παράγονται από τις ποικιλίες Ροδίτης, Chardonnay, Τσαπουρνάκος, Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Σιάτιστα
Τα κρασιά της περιοχής έχουν λαμπρή ιστορία καθώς ακόμα και τον 19ο αιώνα αποτελούσαν προϊόν εξαγωγής. Στην εποχή μας περίπου 1.000 στρέμματα φιλοξενούν Ξινόμαυρο και ντόπιο Μοσχόμαυρο, τα οποία με λιάσιμο στον ήλιο ή με στέγνωμα σε εσωτερικούς χώρους δίνουν το ονομαστό λιαστό κρασί της Σιάτιστας.

Οινοποιεία

Email: info@greekcellar.gr