Δυτική Ελλάδα

by prootos

Ο αμπελώνας της Αχαΐας

Από τους σπουδαιότερους αμπελώνες της χώρας έχει ως εμβληματική ποικιλία τη Μαυροδάφνη.

Η συνολική έκταση του αμπελώνα υπολογίζεται σε πάνω από 60.000 στρέμματα, ενώ τα 36 οινοποιεία της περιοχής καλλιεργούν τις ποικιλίες, Ροδίτης, Μοσχάτο λευκό, Σιδερίτης, Ασπρούδες, Μαλαγουζιά, Λαγόρθι, Βολίτσα, Μοσχάτο Αμβούργου, Αθήρι, Σανταμεριάνα, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Μαυροδάφνη, Μαυρούδι, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αλιάνικο (Aglianico), Αυγουστιάτης, Κορινθιακή, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache Rouge και Merlot.

Ο αμπελώνας της Αιγιάλειας

Κατά κύριο λόγο είναι ημιορεινός και ορεινός αμπελώνας καθώς τα περισσότερα αμπελοτόπια βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 700 και 1.100 μέτρων.

Συνολικά εκτιμάται πως ο αμπελώνας της Αιγιάλειας ξεπερνά τα 10.000 στρέμματα.

Το κλίμα της περιοχής είναι μεσογειακό ωστόσο η περιοχή της Αιγιάλειας έχει ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το μεγάλο υψόμετρο, το έντονο ανάγλυφο, τη βορεινή έκθεση των πλαγιών, τη γειτνίαση με τον Κορινθιακό κόλπο και τους ανέμους που δροσίζουν τα αμπέλια.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Σταυρούλα Κουράκου αναφέρει πως ο αμπελώνας αυτός «είναι ένας από τους ωραιότερους του κόσμου».

Οι αμπελώνες έχουν βόρειο και βορειοανατολικό προσανατολισμό κι έτσι τα μελτέμια μειώνουν αισθητά τη θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τις ιδιαίτερες συνθήκες βοηθά το «φράγμα» που δημιουργούν τέσσερις ορεινοί όγκοι στην πίσω πλευρά των αμπελώνων. Πρόκειται για το Παναχαϊκό, τον Χελμό, τον Ερύμανθο και την Κυλλήνη, που κλείνουν τον δρόμο στους νοτιάδες.

Μερικές από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι η Κυδωνίτσα, η Μαλβαζία, η Μαυροδάφνη, ο Ροδίτης, η Ρομπόλα, το Riesling, η Μαυροδάφνη, ενώ πρόσφατα και σε πειραματικό στάδιο έγινε φύτευση Ροδίτη Αλεπού.

Ο αμπελώνας της Ηλείας

Πρόκειται για πεδινό αμπελώνα έκτασης άνω των 30.000 στρεμμάτων. Στην περιοχή παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Ηλεία, ΠΓΕ Λετρίνος και ΠΓΕ Πισάτις.

Το μεγαλύτερο μέρος του εντοπίζεται στον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία και την Αμαλιάδα, ενώ τα πολλά νερά από τους ποταμούς Αλφειό και Πηνείο βοηθούν πολύ την αμπελοκαλλιέργεια.

Ο αμπελώνας της Αιτωλοακαρνανίας

Η Αιτωλοακαρνανία μπαίνει δυναμικά στον οινικό χάρτη της χώρας, ενώ για πολλούς θεωρείται η γενέτειρα περιοχή της Μαλαγουζιάς την οποία οι ντόπιοι αναφέρουν και ως Μαλαουζιά.

Τα αιτωλοακαρνανικά αμπελοτόπια εντοπίζονται στις περιοχές Αστακού, Θέρμου, Θεστιέων, Κεκροπίας, Μεδέωνος, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Οινιάδων.

Τα οινοποιεία της περιοχής αναφέρουν πως καλλιεργούν στα αμπέλια τους Μαλαγουζιά, Αυγουστολίδι, Μοσχάτο Τυρνάβου, Μαυροδάφνη, Κοριτσάνο, Μαυρούδι, Αγιωργίτικο. Ασπρόυδα, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Ασύρτικο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Grenache Rouge, Syrah, Sauvignon Blanc και Cabernet Franc.

Το κλίμα στα ορεινά του νομού είναι ψυχρό, ενώ στα πεδινά και παράκτια μεσογειακό.

Οινοποιεία