Domaine Monsieur Nicolas: Με βαριά ιστορία

by GreekCellar
220 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Στο πέρασμα της ιστορίας και στην πορεία του ελληνισμού από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα, μπλέκονται οι ρίζες των αμπελιών που φυτεύει η οικογένεια Καραμήτρου παραδοσιακά εδώ και πολλές γενιές.

Ακολουθώντας τις μετακινήσεις των πληθυσμών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οικογένεια Καραμήτρου φεύγει από την Ευρυτανία και βρίσκει ασφαλές καταφύγιο κάτω από τα Άγραφα στο χωριό Μεσενικόλας.

Τα μέλη της οικογένειας καταπιάνονται με την αμπελουργία ασχολία που θα μετατραπεί σε ιστορία της οικογένειας. Ο Γιάννης Καραμήτρος ξεκινά αρχικά να εμπορεύεται τους καρπούς των αμπελώνων είτε ως σταφύλια, είτε ως μούστο ή κρασί.

family-wide

Το 1913 και με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας ο προπάππους, Γιώργος Καραμήτρος, παίρνει το “οικογενειακό τιμόνι” στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοτεχνία διαδεχόμενος τον πατέρα του. Ωστόσο ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος προκαλεί καταστροφές παντού και “γκρεμίζει” όσο με κόπο είχε χτίσει η οικογένεια.

Όμως όταν το 1959 ο Νικόλαος Πλαστήρας ολοκληρώνει τη δημιουργία της λίμνης στην περιοχή δημιουργούνται οι ιδανικότερες συνθήκες για την αμπελουργία. Ο Γιάννης Καραμήτρος που αναλαμβάνει τα ηνία το 1960 αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της αγοράς και προχωρά στην απόκτηση νέων αμπελώνων, αντικαθιστά τα γερασμένα κλήματα και δοκιμάζει νέες ποικιλίες.

Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 το κρασί αλλά και το τσίπουρο από τους αμπελώνες της οικογένειας γίνονται ανάρπαστα και ξεπερνούν τα όρια της περιοχής. Την επόμενη δεκαετία αυτή του ’90 ο Γιώργος Καραμήτρος ξεκινά τη δική του πορεία στην οινική ιστορία της οικογένειάς του πάντοτε όμως υπό το άγρυπνο και στοργικό βλέμμα των γονιών του που είχαν την εμπειρία.

wine-production-3

Ο Γ. Καραμήτρος είναι ωστόσο εκείνος που αναλαμβάνει να “ταξιδέψει” τα κρασιά της οικογένειας πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Το 2000 ιδρύει το οινοποιείο που ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό διατηρεί τον σεβασμό στην παράδοση και στα χαρακτηριστικά του τόπου.

Με την ολοκλήρωσή του το οινοποιείο είναι πλήρως καθετοποιημένο και αποκτά δυναμικότητα 400.000 φιαλών ετησίως, ενώ τα 70 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων σε συνδυασμό με τη συνεργασία του οινοποιείου με άλλους περίπου 100 αμπελοκαλλιεργητές δίνουν τα απαραίτητα σταφύλια για τα μοναδικά κρασιά του οινοποιείου.

Το 2000 το οινοποιείο δίνει τους πρώτους “καρπούς” δηλαδή τα πρώτα μπουκάλια Μεσενικόλα ΟΠΑΠ, και μέχρι σήμερα δημιουργούνται άλλες εννέα ετικέτες που κατακτούν δεκάδες βραβεία ποιότητας σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.

barels-2

Τα κρασιά του κτήματος ωριμάζουν μέσα σε γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225 και 300 λίτρων, που θα χρησιμοποιηθούν μόνο τρεις φορές. Είναι προσταυτευμένα από θορύβους και έντονο φως, ενώ η θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη με φυσικό τρόπο και έτσι βγάζουν όλο το “μπουκέτο” των ποικιλιών τους.

Το Κτήμα Μεσενικόλα αξιοποιεί στο έπακρο τις τοπικές ποικιλίες που δίνουν μοναδικά κρασιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια από αυτές είναι το σπάνιο και μοναδικό “Μάυρο Μεσενικόλα”, που καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο στους αμπελώνες του χωριού. Πρόκειται για μια μαυρόρωγη ποικιλία που γεννήθηκε στα αργιλώδη εδάφη της περιοχής και έχει πάρει κάτι και από την “αύρα” της λίμνης Πλαστήρα.

Η οινοποίηση της συγκεκριμένης ποικιλίας μαζί με τις γαλλικές Syrah και Carignian δίνει έναν ερυθρό οίνο με έντονη, στρογγυλή γεύση, πλούσιο σώμα και αρώματα φρούτων του δάσους, το οποίο είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

wine-production-5

Όταν η ποικιλία οινοποιείται χωρίς προσμίξεις τότε δίνει ροζέ οίνους με ιδιαίτερο σκούρο ρόδινο χρώμα και έντονα αρώματα που θυμίζουν κοκκινόμαυρα φρούτα. Το ισορροπημένο στόμα του και οι μαλακές τανίνες του αποζημιώνουν τον ουρανίσκο με τον καλύτερο τρόπο.

Με πιθανότερη… καταγωγή τη Σμύρνη η ποικιλία Μπατίκι καλλιεργείται ως επί το πλείστον στη Θεσσαλία, ενώ αμπελώνες με την ίδια ποικιλία συναντώνται και στη βόρεια Εύβοια και τη Μακεδονία. Είναι μια πυκνόρωγη ποικιλία με μεγάλα σε μέγεθος σταφύλια και χρησιμοποιείται για οινοποίηση μαζί με άλλες ποικιλίες, όπως ο Ροδίτης.

Δίνει έναν λευκό ξηρό οίνο με λαμπερό χρώμα, πλούσιο άρωμα φρούτων και δροσερή, ισορροπημένη γεύση με ιδιαίτερα “γεμάτο” στόμα.

Η τρίτη ποικιλία που βρίσκεται στο “οινικό οπλοστάσιο” του οινοποιείου είναι ο Λημνιώνας. Διασώθηκε τα τελευταία χρόνια λίγο πριν χαθεί ως ποικιλία μετά τις προσπάθειες καλλιεργητών και παραγωγών και θεωρείται πλέον από τις πιο δυναμικές γηγενείς ποικιλίες.

Το σταφύλι με τις μαύρες ρώγες δίνει ένα κρασί με βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα που παραμένει ζωηρό και φρέσκο στην όψη του. Η πλούσια «μύτη» του, η δυνατή γεύση από μαύρα φρούτα και μπαχαρικά μαζί με το ευρύ αλλά δομημένο στόμα του, το κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους ερυθρός οίνους. Οι μαλακές τανίνες ισορροπούν με την οξύτητα της ποικιλίας κάνοντας τον Λημνιώνα μια γευστική πρόταση για όσους αρέσκονται σε δυνατά αλλά κομψά και εκλεκτά κόκκινα κρασιά.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like