Δοκιμάζοντας ένα κρασί – καν’ το όπως ο ειδικός….

by GreekCellar
313 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Σε αντίθεση με αρκετά επαγγέλματα, όσοι ασχολούμαστε με το κρασί, είτε ως οινολόγοι, είτε μέσω κάποιας άλλης δραστηριότητας, έχουμε συχνά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας και εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν είναι λίγες οι φορές, που καλούμαστε, σε κάποιο εστιατόριο, να επιλέξουμε το κρασί που θα πιούμε μαζί με την παρέα μας. Μάλιστα, συχνά αποτελούμε το κέντρο του ενδιαφέροντος καθώς δοκιμάζουμε το κρασί ή μυρίζουμε το φελλό, ενώ ο sommelier περιμένει υπομονετικά την ετυμηγορία μας.

Για εσάς που θα θέλατε ένα «κομμάτι από τη δόξα», η συμβουλή είναι απλή: γραφτείτε σε κάποια από τα μαθήματα οινολογίας για ερασιτέχνες και αρχίστε να διαβάζετε, να πηγαίνετε σε εκθέσεις κρασιού, να επισκέπτεστε οινοποιεία και γενικά να δοκιμάζετε κρασιά (είτε μόνοι στο σπίτι, είτε με παρέα). Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθείτε αυτή τη στήλη, που μπορεί να μην σας κάνει ειδικούς στο κρασί, αλλά σίγουρα θα σας βοηθήσει, όταν θα μιλάτε για αυτό, να έχετε αυτοπεποίθηση και γιατί όχι και το θαυμασμό του κόσμου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει κανείς αν θέλει να θεωρείται «ειδικός», είναι την πορεία της δοκιμής ενός κρασιού. Τα βήματα δηλαδή με τα οποία πρέπει να προσεγγίσει το κρασί που θα του σερβίρουν. Μάλιστα, στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως ο ειδικός, στη φάση της δοκιμής, ξεχωρίζει αμέσως από ένα και μόνο στοιχείο: Πως κρατά το ποτήρι!

Το ποτήρι με το κρασί και αναφερόμαστε προφανώς, στην τουλίπα και όχι στα μικρά μιας «ταπεινής» ταβέρνας, κρατιέται πάντα από τη βάση ή το πόδι. Ποτέ από το σώμα! Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο για να έχουμε μεγαλύτερη «άνεση κινήσεων», είναι η στάθμη του κρασιού να μην ξεπερνά το ένα τρίτο της τουλίπας, διαφορετικά μαζί με εμάς μπορεί να το δοκιμάσουν και τα ρούχα των διπλανών μας…

Μέχρι το επόμενο άρθρο στο οποίο θα περιγράψουμε πως γίνεται η δοκιμή των κρασιών, ξεκινήστε πρόβες μπροστά στον καθρέπτη προκειμένου να αναπτύξετε ένα απόλυτα πειστικό και συγχρόνως γοητευτικό στυλ.

Γιάννης Φλεριανός
Χημικός – Οινολόγος M.Sc.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like