Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης Δυνατές αλλαγές και βελτιώσεις

by GreekCellar
230 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο αξιολόγησης των κρασιών στον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος του διαγωνισμού, Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW και ο πρόεδρος του ΕΝΟΑΒΕ, Στέλλιος Μπουτάρης.

Έτσι λοιπόν από φέτος ο διαγωνισμός φεύγει από την «ομπρέλα» του OIV καθώς κρίθηκε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του «είχαν περισσότερα κακά από ότι καλά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής,  Κ. Λαζαράκης.

Στο νέο σύστημα, όπως εξήγησε ο Έλληνας Master of Wine, τα ποτήρια της κάθε παρτίδας οίνων (περί τα 15), θα φτάνουν όλα μαζί μπροστά στον κάθε κριτή (πέντε ανά πάνελ). Μετά από συνεννόηση ο πρόεδρος του κάθε πάνελ κριτών θα δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στον καθένα από τους γευσιγνώστες αναφορικά με τη σειρά με την οποία θα δοκιμάσει τα κρασιά (πχ πρώτα τα ζυγά και μετά τα μονά ή από το νούμερο 15 προς το 1 ή από το 1 προς το 15).

Κατά την πρώτη δοκιμή οι κριτές θα κρατούν σημειώσεις για το κάθε κρασί και λίγο αργότερα θα δοκιμάζουν εκ νέου ώστε να διαπιστώσουν την όποια αλλαγή έχει παρουσιάσει το κρασί, θα βαθμολογούν από το 0 έως το 100 και στη συνέχεια θα δοκιμάζουν για τρίτη φορά έχοντας έτσι την ευκαιρία να διορθώσουν θετικά ή αρνητικά τη βαθμολογία τους.

Μόλις ολοκληρώνεται η κάθε παρτίδα οι κριτές θα περνούν εκτός δωματίου και ο πρόεδρος του πάνελ θα ελέγχει τις βαθμολογίες. Θα ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των κριτών και σε περίπτωση ακραίων διαφορών τότε ο κριτής, που έχει δώσει την χαμηλότερη ή την υψηλότερη βαθμολογία θα επιχειρηματολογεί σχετικά με την κριτική του. Ακολούθως είτε εκείνος, είτε οι υπόλοιποι θα δοκιμάζουν εκ νέου το κρασί για το οποίο υπήρχε διάσταση απόψεων. Στην περίπτωση που και πάλι δεν βρεθεί κοινός τόπος τότε υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής του από διαφορετικό πάνελ κριτών, ενώ εάν και εκεί υπάρξει διαφωνία μόνο τότε θα γίνει απλά άθροιση των βαθμολογιών.

Με το νέο σύστημα η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού εκτιμά πως οι κριτές θα δοκιμάζουν περί τα 75 κρασιά την ημέρα (πρωί και απόγευμα).

Επίσης με τους νέους όρους του διαγωνισμού δεν θα υπάρχει ποσόστωση μεταξύ συμμετοχών και βραβευόμενων οίνων (όπως ορίζει ο OIVE), αλλά κάθε κρασί που θα συγκεντρώνει την απαραίτητη βαθμολογία θα παίρνει μετάλλιο. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εθνικότητα των κριτών και έτσι φέτος θα συμμετέχουν 10 ξένοι και 15 Έλληνες.

Στις αλλαγές του διαγωνισμού συμπεριλαμβάνεται και η «μάχη» μεταξύ των χρυσών μεταλλίων. Έτσι από κάθε κατηγορία κρασιού (ερυθρό, λευκό κλπ) το σύνολο των κριτών θα δοκιμάσει ξανά τα χρυσά και θα δώσει το έπαθλο του Καλύτερου Οίνου ανά Κατηγορία (δηλ. καλύτερο ερυθρό, καλύτερο λευκό κ.ο.κ.). Τέλος και πάλι όλοι οι κριτές θα δοκιμάσουν τα καλύτερα της κάθε κατηγορίας και θα απονείμουν τον τίτλο του Καλύτερου Οίνου του διαγωνισμού.

Επίσης ο διαγωνισμός δεν αποκλείει πλέον τους επιτραπέζιους οίνους. Μια δυναμική και ξεχωριστή κατηγορία, που λόγω OIV δεν συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντική αλλαγή είναι επίσης και η δυνατότητα συμμετοχής πειραματικών οίνων, οι οποίοι ναι μεν θα βαθμολογηθούν, ωστόσο οι βαθμολογίες θα δοθούν αποκλειστικά και μόνο στον κάθε οινοποιό και τα κρασιά αυτά δεν θα πάρουν μετάλλια.

Σε ξεχωριστό πάνελ από εξειδικευμένους κριτές θα βαθμολογηθούν και τα αποστάγματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Διακρίσεις θα υπάρχουν και για επτά μονοποικιλιακούς οίνους από Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Βιδιανό, Ξυνιστέρι, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΝΟΑΒΕ, Στέλλιος Μπουτάρης, το φετινό στοίχημα είναι οι συμμετοχές να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τις 1.000. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο διαγωνισμός αποτελεί και την ευκαιρία οι ξένοι κριτές (10 θα είναι φέτος) να γνωρίσουν το ελληνικό κρασί και φεύγοντας από τη χώρα μας να είναι “brand ambassadors”. Γι αυτό τον λόγο άλλωστε έχει διαμορφωθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα για τους κριτές, με παρουσιάσεις ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like