Διαγωνισμοί Οίνου, σκέψεις και προτάσεις

by GreekCellar
69 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του Γιάννη Παπαργυρίου

Έχω πολλές φορές εκφράσει τον προβληματισμό μου για τους διαγωνισμούς οίνου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι πρέπει μεν να διεξάγονται, όχι όμως υπό τις σημερινές συνθήκες, αλλά υπό ένα πολύ αυστηρότερο πλαίσιο. Σήμερα παρατηρούμε φαινόμενα αλλοπρόσαλλων βαθμολογιών, πληθώρα μεταλλίων (γεγονός που απαξιώνει το ίδιο το μετάλλιο) και, εν τέλει, αδιαφορία του καταναλωτή για το αν ένα κρασί έχει μετάλλιο ή όχι. Έχοντας σκεφτεί το πρόβλημα, κατέληξα στη δική μου πρόταση, η οποία έχει ως εξής:

 

  1. Δειγματοληψία

Ο παραγωγός δε στέλνει δείγματα, απλώς ενημερώνει τους διοργανωτές για το ποια κρασιά του επιθυμεί να συμμετάσχουν (με πλήρη στοιχεία και αναλύσεις εργαστηρίου για το καθένα). Στη συνέχεια υποδεικνύει 2-3 σημεία χονδρικής πώλησης, απ’ όπου μπορούν να παρθούν δείγματα. Οι φιάλες για το διαγωνισμό λαμβάνονται από την αποθήκη του χονδρεμπόρου παρουσία συμβολαιογράφου, ο οποίος καταγράφει τον αριθμό φιάλης και άλλα στοιχεία προσδιοριστικά και κάνει επικόλληση ειδικής ταυτότητας δείγματος, μη αντιγράψιμης. Τα δείγματα φυλάσσονται έως το διαγωνισμό σε ειδικό, σφραγισμένο χώρο.

  1. Κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 5 άτομα για κάθε κρασί, ειδικούς του χώρου (MW, αναγνωρισμένους δημοσιογράφους, οινολόγους, σομελιέ με ειδική κατάρτιση). Η βαθμολογία τους έχει άριστα το 100, τα δε αποτελέσματα του καθενός δημοσιεύονται (εκτός από το μέσο όρο των 5). Το κάθε τραπέζι δεν μπορεί να αξιολογήσει πάνω από συγκεκριμένο αριθμό δειγμάτων, ώστε να δίνεται χρόνος στο κάθε κρασί να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του.

  1. Κατηγορίες

Τα κρασιά χωρίζονται στις εξής 20 κατηγορίες:

  • Ασύρτικο
  • Μοσχοφίλερο
  • Σαββατιανό
  • Ροδίτης
  • Αγιωργίτικο
  • Ξινόμαυρο
  • Μαυροδάφνη (ξηρή)
  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah
  • Merlot
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Λευκά ξηρά ή ημίξηρα από ελληνικές ποικιλίες
  • Λευκά ξηρά ή ημίξηρα από ξένες ποικιλίες ή blend με ελληνικές
  • Ερυθρά ξηρά από ελληνικές ποικιλίες
  • Ερυθρά ξηρά από ξένες ποικιλίες ή blend με ελληνικές
  • Γλυκά και ημίγλυκα κρασιά
  • Αφρώδη κρασιά
  • Ροζέ κρασιά από ελληνικές ποικιλίες
  • Ροζέ κρασιά από ξένες ποικιλίες ή blend με ελληνικές

Ως μονοποικιλιακά εννοούνται τα κρασιά που προέρχονται κατά 85% τουλάχιστον από την ποικιλία αναφοράς.

 

  1. Βαθμολογίες και μετάλλια

Σε κάθε κατηγορία απονέμονται 3 μετάλλια, χρυσό, αργυρό και χάλκινο ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν, συνολικά 60 μετάλλια. Όλες οι βαθμολογίες δημοσιεύονται (και των μη βραβευμένων).

 

  1. Διασφάλιση ποιότητας

Ο διαγωνισμός διέπεται από πιστοποιημένο πρότυπο διασφάλισης ποιότητας, με ελέγχους σε όλα τα στάδια διεξαγωγής του.

Πιστεύω ότι ένας τέτοιος διαγωνισμός θα έδινε σαφώς δικαιότερα αποτελέσματα από τους υπάρχοντες, καθώς και μεγαλύτερη υπεραξία στο βραβευμένο κρασί. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και βελτιώσεις ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like