Δεύτερη μέρα για τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης

by GreekCellar
185 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Με επιτυχία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, που φέτος είναι ιδιαίτερα ανανεωμένος με νέους κανονισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες οι κριτές δοκίμασαν και βαθμολόγησαν συνολικά 272 κρασιά.

Η βασική καινοτομία του φετινού διαγωνισμού είναι η απαγκίστρωση από τους κανόνες του OIV καθώς κρίθηκε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του είχαν περισσότερα αρνητικά από ότι θετικά.

Στο νέο σύστημα τα ποτήρια της κάθε παρτίδας οίνων (περί τα 15), φτάνουν όλα μαζί μπροστά στον κάθε κριτή (πέντε ανά πάνελ). Μετά από συνεννόηση ο πρόεδρος του κάθε πάνελ κριτών δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στον καθένα από τους γευσιγνώστες αναφορικά με τη σειρά με την οποία θα δοκιμάσει τα κρασιά (πχ πρώτα τα ζυγά και μετά τα μονά ή από το νούμερο 15 προς το 1 ή από το 1 προς το 15).

Κατά την πρώτη δοκιμή οι κριτές κρατούν σημειώσεις για το κάθε κρασί και λίγο αργότερα δοκιμάζουν εκ νέου ώστε να διαπιστώσουν την όποια αλλαγή έχει παρουσιάσει το κρασί,  βαθμολογούν από το 0 έως το 100 και στη συνέχεια δοκιμάζουν για τρίτη φορά έχοντας έτσι την ευκαιρία να διορθώσουν θετικά ή αρνητικά τη βαθμολογία τους.

Μόλις ολοκληρώνεται η κάθε παρτίδα οι κριτές περνούν εκτός δωματίου και ο πρόεδρος του πάνελ ελέγχει τις βαθμολογίες. Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των κριτών και σε περίπτωση ακραίων διαφορών τότε ο κριτής, που έχει δώσει την χαμηλότερη ή την υψηλότερη βαθμολογία επιχειρηματολογεί σχετικά με την κριτική του. Ακολούθως είτε εκείνος, είτε οι υπόλοιποι δοκιμάζουν εκ νέου το κρασί για το οποίο υπήρχε διάσταση απόψεων. Στην περίπτωση που και πάλι δεν βρεθεί κοινός τόπος τότε υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής του από διαφορετικό πάνελ κριτών, ενώ εάν και εκεί υπάρξει διαφωνία μόνο τότε θα γίνει απλά άθροιση των βαθμολογιών.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like