Χριστούγεννα και κρασί

by GreekCellar
489 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του Γιάννη Παπαργυρίου

Είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, είναι ίσως η μοναδική περίοδος κατά την οποία ο κόσμος χαλαρώνει και ξοδεύει χρήματα για αγαθά και υπηρεσίες πέραν των απολύτως αναγκαίων. Το γιορτινό τραπέζι μαζεύει όλη την οικογένεια και απαιτεί γούστο, αφθονία και καλή ποιότητα. Το κρασί παίζει φυσικά κομβικό ρόλο, δε νοείται τραπέζι χωρίς ωραίο κρασί. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε; Ακολουθεί μικρός οδηγός, δώστε βάση:

– Όταν έχουμε για κύριο πιάτο τη γαλοπούλα θα επιλέξουμε ένα λευκό κρασί, προσωπικά πίνω ένα Ασύρτικο δεξαμενής, ποικιλιακό ή σε μπλεντ με Μαλαγουζιά ή Σοβινιόν Μπλαν. Επίσης ένα Βιδιανό είναι μια πολύ καλή επιλογή. Προτάσεις: Βασάλτης Σαντορίνη, Τέχνη Αλυπίας λευκό, Βιδιανό Δουλουφάκη.

-Όταν θέλουμε να συνοδέψουμε κυνήγι (π.χ. αγριογούρουνο ή ελάφι), πάμε σε ένα δυνατό κόκκινο κρασί με βάση το Συρά, προτάσεις: Μελμάρ Συρά, Kitrvs Συρά, Βρυνιώτη Συρά.

-Μια παρεξηγημένη περίπτωση είναι αυτή της σαμπάνιας, η οποία ΔΕΝ ταιριάζει με το γλυκό. Συνδυάστε όμως ένα ελληνικό αφρώδες (π.χ. Καρανίκα Brut zero dosage) με όστρακα ή φουά γκρα και θα με θυμηθείτε. Αν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε σαμπάνια ή άλλο αφρώδες για την αλλαγή του χρόνου, πιείτε το σκέτο και προτιμήστε μία σαμπάνια με μερικά γραμμάρια σακχάρου, ώστε να μην είναι πολύ ξηρή ή όξινη.

-Το χοιρινό ταιριάζει επίσης με λευκό κρασί, προτείνω ένα αρωματικό Μοσχοφίλερο όπως του Μποσινάκη, ή ένα Σαρντονέ, κλασική επιλογή του Κατσαρού. Αν θέλετε κόκκινο επιλέξτε μια ξηρή Μαυροδάφνη, όπως το Eclipse του Gentillini από την Κεφαλονιά ή το Ταώς του Παρπαρούση.

– Ο κόκκορας κρασάτος θέλει κόκκινο κρασί, ένα παλαιωμένο Αγιωργίτικο όπως το Μικροκλίμα του Παπαϊωάννου ή τα Παλιά Κλήματα του Μητραβέλλα ταιριάζει εξαιρετικά. Επίσης το Μονοπάτι του Αϊβαλή ή το Reserve του Κτήματος Αναγέννηση.

-Στα τυριά, είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε συνδυασμό με λευκό και όχι με κόκκινο κρασί. Ειδικά τα πλούσια, κρεμώδη τυριά όπως το ροκφόρ ή το Stilton θέλουν ένα λευκό κρασί για να ισορροπήσουν. Ένα γλυκό Μοσχάτο Ρίου Παρπαρούση ή ένα αλσατικό Gewuerztraminer του Lorentz ταιριάζουν εξαιρετικά.

-Γενικά λευκά πριν τα κόκκινα, νεαρά κρασιά πριν τα παλαιωμένα. Προσοχή σε ποτήρια και καράφες (να μη μυρίζουν ή να έχουν υπολείμματα απορρυπαντικού). Και βέβαια, όποιος οδηγεί ας δώσει το τιμόνι σε κάποιον που δεν έχει πιει για την επιστροφή…

Καλές γιορτές σε όλους, με υγεία.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like