Chianti και Νεμέα, βίοι παράλληλοι (ή μήπως αντίθετοι;)

by GreekCellar
256 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του Γιάννη Παπαργυρίου

Ο μεγάλος ιστορικός Πλούταρχος είχε γράψει τους περίφημους «Βίους παράλληλους» του, 23 συνολικά, όπου αναλύει συγκριτικά τη ζωή ενός σημαντικού Ρωμαίου κι ενός Έλληνα. Σε αντιπαραβολή, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε σύγκριση δύο ιστορικών κρασιών/ζωνών, του Chianti και της Νεμέας.

Υπάρχουν ομοιότητες, σαφώς. Τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας για τη Νεμέα, δύο χιλιάδες πεντακόσια για την τοσκανέζικη αντίστοιχή της. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ένα σταφύλι με παρόμοια χαρακτηριστικά: Κόκκινο, με μαλακές ταννίνες, μέσης έντασης χρώμα (συνήθως ρουμπινί), σχετικά υψηλό αλκοολικό δυναμικό, τόσο το Αγιωργίτικο όσο και το Sangiovese είναι ποικιλίες με εν δυνάμει μεγάλο κοινό, σαν το Merlot στη Γαλλία. Και οι δύο περιοχές βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Ρώμη, με χιλιάδες οινόφιλους. Και οι δύο περιοχές υπέφεραν επί μακρό διάστημα από το κακό image, αυτό του φθηνού, μέτριας ποιότητας κρασιού, από σταφύλια κάθε είδους και ποιοτικής στάθμης, πολλές φορές μάλιστα προσφέρονταν χύμα.

Κάπου εδώ όμως σταματούν οι ομοιότητες και αρχίζει να διαφαίνεται η υπεροχή της Τοσκάνης. Κι αυτό γιατί όποιος έχει ταξιδέψει και στις δύο περιοχές μπορεί να κάνει τη σύγκριση στον οινοτουριστικό τομέα. Εκεί οι Ιταλοί είναι πολύ μπροστά, με ταβέρνες, εστιατόρια, ξενώνες, ακριβά ξενοδοχεία. Η Νεμέα διαθέτει 1 (μία) αξιοπρεπή ταβέρνα, το Σοφό, και 1 (ένα) αξιοπρεπές κατάλυμα, το Venikos. Κατά τα άλλα, επικρατεί η γνωστή συνταγή, φέτα/πατάτες τηγανητές/χοιρινή μπριζόλα/χύμα κρασί (από το αγνό το δικό μας, εννοείται), όσο για ξενοδοχεία ας είναι καλά το Ναύπλιο. Σ’ αυτά να προσθέσουμε το πανταχού παρόν τσιγάρο…

Επίσης η αισθητική του τοπίου, είναι ξεκάθαρα εις βάρος μας, καθώς η δόμηση είναι η γνωστή ελληνική, άναρχη και αδιάφορη, για δε την καθαριότητα να μη μιλήσω καλύτερα. Τα οινοποιεία της Νεμέας προφανώς δεν θα μπορούσαν να έχουν την ιστορία των τοσκανέζικων, γίνονται μεν θετικά βήματα αλλά ακόμα απέχουμε πολύ στον τομέα της εμφάνισης και της δυνατότητας υποδοχής των οινόφιλων απ’ όλο τον κόσμο.

Τι πρέπει να γίνει: Πιστεύω ότι η Νεμέα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα προβολής και ανάδειξης της περιοχής. Εννοώ την ευρύτερη περιοχή, μαζί με τον ορεινό όγκο της Ζήρειας, τη λίμνη της Στυμφαλίας και το οροπέδιο του Φενεού. Επίσης πρέπει να βοηθηθούν τα οινοποιεία να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους, να γίνουν πιο ευπαρουσίαστες και πιο ελκυστικές για τον επισκέπτη.

Κυρίως όμως πρέπει να καθίσουν οι οινοποιοί της Νεμέας σε ένα στρογγυλό τραπέζι και να συζητήσουν το κοινό τους μέλλον, να καταλάβουν ότι χωρίς ομόνοια δε θα πάνε πουθενά. Η ζώνη της Νεμέας πρέπει να έχει ως πρότυπο την Τοσκάνη και να φτιάξει ένα δικό της προφίλ που θα την αναβαθμίσει και θα κάνει τα κρασιά της περιζήτητα.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like