Κάναβα….το υπόσκαφο οινικό θησαυροφυλάκιο

by GreekCellar
595 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς το “οινικό θησαυροφυλάκιο” του σπιτιού, χωμένη μέσα στο έδαφος που δημιουργήθηκε και από την τέφρα του ηφαιστείου, η κάθε μια Σαντορινιά κάναβα κρύβει μέσα της την οινική ιστορία των οικογενειών του νησιού, είτε αυτές έφτιαχναν κρασί για το εμπόριο, είτε για την κατανάλωση στο σπίτι.

P1010006Η λέξη κάναβα στην τοπική διάλεκτο της Σαντορίνης, σημαίνει το υπόσκαφο τμήμα του σπιτιού, όπου η οικογένεια επεξεργαζόταν το σταφύλι μετά τον τρύγο μέχρι να γίνει κρασί. Η κάναβα – που υπήρχε σχεδόν σε κάθε σπίτι – είχε για είσοδο μια τοξωτή δίφυλλη πόρτα, σχετικά φαρδιά, ώστε να μπορούν να περάσουν τα μεγάλα βαρέλια ή άφορες όπως λέγονται στο νησί.

Ανάλογα με το μέγεθός της η κάθε κάναβα διαθέτει έναν ή περισσότερους θόλους, ενώ στο εσωτερικό βλέπει κανείς τις σειρές με τα βαρέλια, που θα υποδεχθούν τον μούστο της χρονιάς και μέσα τους θα ωριμάσει το υψηλής ποιότητας κρασί Σαντορίνης.

Στο βάθος της κάναβας υπάρχει το πατητήρι και ο ληνός ένας κατακόρυφος λάκκος σε σχήμα κυλίνδρου από τον οποίο φεύγει ο μούστος που καταλήγει σε ειδικά δοχεία και στη συνέχεια στα βαρέλια.

Σε μεγαλύτερα σπίτια υπήρχαν δύο πατητήρια ένα για τα λευκά σταφύλια και ένα μικρότερο για τα ερυθρά. Η υγρασία που επικρατεί στις κάναβες και η σταθερή θερμοκρασία είναι ιδανικές για την ωρίμανση του κρασιού. Αποτέλεσμα της συστηματικότερης οινοποίησης και της αύξησης της παραγωγής ήταν οι κάναβες να αποκτήσουν περισσότερους θόλους και τελικά να μην συνδυάζονται με το σπίτι αλλά να αποτελούν χωριστά συγκροτήματα.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like