Bordeaux, η πόλη του κρασιού – Εντυπώσεις από ένα οινικό ταξίδι

by GreekCellar
300 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Του Γιάννη Παπαργυρίου

Ήταν για μένα όνειρο ζωής να επισκεφθώ την πόλη-σύμβολο, τα μεγάλα αμπελοτόπια του Μπορντό με τα ιστορικά σατώ. Βέβαια σε τρεις ημέρες δε γίνεσαι βαθύς γνώστης των πραγμάτων στην περιοχή, μερικές εντυπώσεις όμως χαράχθηκαν στη μνήμη και ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας.

Κατ’ αρχάς, πρόκειται για μια μεγαλούπολη που ζει και κινείται γύρω από το κρασί. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι συγκρίσιμο αλλού στον κόσμο σε τέτοιο μέγεθος. Υπάρχουν εκατοντάδες κάβες, wine bars, μουσεία οίνου, εστιατόρια, τα σατώ τα ίδια, πανεπιστήμια, ινστιτούτα, όλα γύρω από το κρασί.

Η πρώτη εικόνα ήταν από το Σαιντ Εμιλιόν, ίσως την ομορφότερη κωμόπολη κρασιού στον κόσμο. Χιλιάδες τουρίστες, τα διάσημα οινοποιεία δίπλα-δίπλα, μεσαιωνικά κτίρια, πολύ πράσινο (να πω ότι κάθε τρεις ώρες έβρεχε, Ιούνιο μήνα), κάβες με ιστορικής αξίας φιάλες (magnum, double magnum κλπ.). Γενικά μικρά ή μεσαία σε μέγεθος τα οινοποιεία, χωρίς τεράστια παραγωγή (από 40-150.000 φιάλες).

Το κοντράστ αποτελούν τα σατώ του Μεντόκ, του τριγώνου βόρεια της πόλης του Μπορντό που ορίζεται από την πόλη, τον Ατλαντικό και τη Ζιρόντ, τη γλώσσα θάλασσας που φτάνει μέχρι τις εκβολές του Γαρούνα και του Ντορντόν. Εκεί έχουμε μεγαλύτερα οινοποιεία, με μερικά σατώ να είναι σαν παλάτια ή μεσαιωνικά κάστρα. Σε πιάνει ένα δέος όταν βλέπεις ονόματα όπως το Μαργκό ή το Παλμέρ ή το Λαφίτ-Ρότσιλντ ή το Λατούρ να βρίσκονται μπροστά σου, τα έχεις μάθει μέσα από τα βιβλία και ξαφνικά γίνονται ορατά.

Η υποδοχή παντού επαγγελματική, οργανωμένη, κατόπιν ραντεβού, με ξεναγό κάποιον που μιλά αγγλικά (κάτι που θα ήταν μάλλον αδύνατο πριν το 1985) και εξηγεί την ιστορία του κτήματος. Η δοκιμασία κοστίζει (ανάλογα με το πόσο ονομαστό είναι το κτήμα), επίσης η αγορά κρασιών γίνεται στις ίδιες τιμές με εκείνες που δίνει η κάβα, χωρίς έκπτωση. Οι τιμές των κρασιών ποικίλλουν πολύ, ξεκινάς από τις περιοχές εκτός των φημισμένων ζωνών (π.χ. Φρονσάκ, Μπλάι, generic Μπορντό) όπου τα κρασιά είναι σχετικά προσιτά (7-15 ευρώ), πηγαίνεις σε κρασιά από μεσαίας φήμης οινοποιεία (Μεντόκ π.χ.) που βρίσκονται στα 15-30 ευρώ και μετά ξεφεύγεις, χωρίς όριο προς τα πάνω. Γενικά, όσο μεγαλύτερη η ιστορία και η φήμη του σατό, τόσο χειρότερη η σχέση ποιότητας-τιμής.

Μερικές συμβουλές για όσους θελήσουν να επισκεφθούν το Μπορντό:

-Αποφύγετε το καλοκαίρι και την περίοδο του τρύγου. Το καλοκαίρι υπάρχει πολλές φορές αφόρητη ζέστη, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κλιματισμού, ιδιαίτερα στο τραμ και τα εστιατόρια. Την περίοδο του τρύγου επικρατεί πανικός, ίσως να μη σας δεχθούν παντού. Η καλύτερη εποχή είναι ή αργά το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

-Προτιμήστε το αεροπλάνο, με ενοικίαση αυτοκινήτου εκεί. Μέσω Παρισιού υπάρχουν φθηνά εισιτήρια, για να δείτε αρκετά σατώ θα πρέπει να διαθέτετε αυτοκίνητο και καλό GPS (χάνεσαι εύκολα!)

-Προγραμματίστε την επίσκεψη κλείνοντας ραντεβού εγκαίρως, φροντίζοντας να βλέπετε οινοποιεία που βρίσκονται σε κοντινές μεταξύ τους περιοχές. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, η κίνηση στην πόλη και τον περιφερειακό του Μπορντό έντονη. Κάνετε «πακέτο» επισκέψεις σε Μεντόκ (βόρεια), μετά Σαιντ-Εμιλιόν (ανατολικά) και χωριστά σε Γκράβ-Σωτέρν (νότια).

-Στα εστιατόρια υπάρχουν μενού 2-3 πιάτων που σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις, τα πιο συνηθισμένα πιάτα είναι η πάπια (canard), το μοσχάρι (boeuf), τα σαλιγκάρια (escargots) και για γλυκό το σουφλέ σοκολάτας (moelleux aux chocolat). Οι τιμές γενικά «τσιμπημένες», υπάρχουν όμως και οικονομικά εστιατόρια.

Εμείς θα ξαναπάμε οπωσδήποτε, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

 

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like