Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι το όνομά του ανάγεται στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και ήταν το κρασί που έπινε ο αυτοκράτορας Αύγουστος. Πάντως είτε ισχύει κάτι τέτοιο είτε όχι τα κρασιά που δίνει αυτή η σπάνια ελληνική ποικιλία μπορούν να σταθούν ακόμα και σε ένα αυτοκρατορικό τραπέζι.
Τα κρασιά από Αυγουστιάτη έχουν βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα από κόκκινα φρούτα. Η ωρίμανσή τους γίνεται κατά κύριο λόγο σε βαρέλι και χαρακτηρίζονται από στρογγυλό στόμα και λεπτόκοκες τανίνες. Η αλκοόλη τους θεωρείται μέτρια έως υψηλή.
Καλλιεργείται κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο, όπου υπάρχουν και αρκετοί παλιοί αμπελώνες με τη συγκεκριμένη ποικιλία.
(για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από την ιστοσελίδα newswinesofgreece)