ΑΤΤΙΚΗ

by greekcellar-admin

Ο αττικός αμπελώνας

Συνδεδεμένος με την λαμπρή ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και πολύ περισσότερο των συμποσίων της Αθήνας είναι ο αττικός αμπελώνας και φυσικά οι παραγόμενοι από αυτόν οίνοι. Η Αττική είναι η πατρίδα του ομώνυμου της ποικιλίας Σαββατιανού αλλά και της άλλοτε παρεξηγημένης Ρετσίνας.

Τα εδάφη της αττικής γης παρουσιάζουν ποικιλία ως προς τη σύνθεσή τους ωστόσο σε μεγάλο βαθμό είναι ασβεστούχα και αργιλώδη καθώς έχουν δημιουργηθεί από προσχώσεις ποταμών και λιμνών.

Το κλίμα της Αττικής είναι θερμό και ξηρό με χαμηλές ετήσιες βροχοπτώσεις. Οι χειμώνες είναι ήπιοι, η ηλιοφάνεια μεγάλη, ενώ τα μελτέμια και η θαλασσινή αύρα σχεδόν από όλες τις πλευρές του νομού, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αμπελουργία.

Ειδικοί αναφέρουν πως το κλίμα της Αττικής είναι αυτό που δίνει άλλη διάσταση στα κρασιά από διεθνείς ποικιλίες (μονοποικιλιακά ή blends) και τους προσδίδει έναν περισσότερο φρέσκο χαρακτήρα αν και τα παλαιωμένα θεωρούνται και αυτά εντυπωσιακά.

Αν και ο αττικός αμπελώνας μπορεί να είναι και ο μεγαλύτερος της χώρας (κάπου 65.000 στρέμματα) οι κλήροι είναι μικροί και δεν υπάρχει η δυνατότητα για τεράστιες καλλιέργειες. Αρκετά στρέμματα ανήκουν σε οινοποιεία, ωστόσο υπάρχουν και πάρα πολλοί συνεργαζόμενοι και παθιασμένοι αμπελουργοί. Αρκετοί αμπελώνες είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και έχουν χαμηλή στρεμματική απόδοση.

Η ποικιλία – σήμα κατατεθέν του αττικού αμπελώνα είναι το Σαββατιανό. Αποδείχθηκε η πλέον ανθεκτική στην περιοχή και εντοπίζονται αναφορές για αυτήν ακόμη κα στον Όμηρο.

Εκτός του Σαββατιανού στην Αττική εντοπίζουμε τις ποικιλίες Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Αγιωργίτικο, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache Rouge, Ugni Blanc.