Αθήρι μου νησιώτικο

by GreekCellar
130 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων καθώς θεωρείται μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες, που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο.  Το αθήρι το συναντάμε κυρίως στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Αντέχει στις δύσκολες συνθήκες των νησιών καθώς δεν χρειάζεται πολύ νερό και δίνει πλούσια αποτελέσματα σε πολλά διαφορετικά εδάφη. Πέρα από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα το αθήρι καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό και στην Κρήτη. Η ικανότητά του να δίνει εξαιρετικά κρασιά οδήγησε αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιούς από τη  Χαλκιδική να προχωρήσουν στην καλλιέργειά του και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το πιο λαμπρό αποτέλεσμα της οινοποίησης της συγκεκριμένης ποικιλίας πάντως θεωρείται ο ΠΟΠ Σαντορίνη, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό από αθήρι, ασύρτικο και αϊδάνι.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα κρασιά από αθήρι έχουν συνήθως αρώματα λευκών και κίτρινων φρούτων και διακρίνονται για τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα τους. Επίσης έχουν μέτρια αρωματική έντασης, ενώ μέτρια είναι και τα επίπεδα της αλκοόλης τους.

 

(για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από την ιστοσελίδα newswinesofgreece)

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like