Ασύρτικο: Το νησιώτικο σταφύλι που μεγαλούργησε σε όλη την Ελλάδα

by GreekCellar
218 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Αν είχε ταυτότητα, αυτή θα έγραφε στον τόπο γέννησης “Κυκλάδες”, αν όμως έγραφε και τόπο επιτυχίας, τότε απλά θα είχε τον χάρτη της Ελλάδας. Το Ασύρτικο εκτιμάται πως είναι η πιο ιστορική ποικιλία στην Ελλάδα και δεν για πολλούς η πιο αρχαία της Ευρώπης.

Η ποικιλία συναντάται αρχικά στη Σαντορίνη, που με το μοναδικό της μικροκλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του σταφυλιού, ωστόσο γρήγορα μεταφέρεται σε καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα και δίνει ιδιαίτερα αποτελέσματα στη Χαλκιδική, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Η ποικιλία είναι ιδιαίτερη ανθεκτική στις ασθένειες και την ξηρασία, το σχήμα του καρπού είναι μέτριο, σφαιρικό, έχει φλοιό κιτρινοπράσινο και είναι ιδιαίτερα χυμώδης, ενώ ωριμάζει συνήθως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Τα σπουδαία αποτελέσματα στους οίνους από ασύρτικο έχουν οδηγήσει πολλούς οινολόγους τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε άλλες περιοχές, ενώ πρόσφατα κλήματα μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία, όπου επιχειρείται εκεί η δημιουργία αμπελιών της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Με το πρασινόλευκο χρώμα του, αποτελεί τη βασική επιλογή των οινόφιλων που… “κυνηγούν” τα λευκά κρασιά, ενώ έχει έντονο χαρακτήρα. Χαρίζει αρώματα που η γκάμα τους ξεκινά από το ροδάκινο και το μάνγκο και καταλήγει….ακόμα και στο grape fruit.

Το κρασί από το ασύρτικο έχει συνήθως οξύτητα σε υψηλά επίπεδα και αφήνει έντονη μεταλλική αίσθηση – κυρίως όταν προέρχεται από τη Σαντορίνη – όπου βοηθάει το terroir.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like