Οινοποιείο Αργατία: Από την πατρίδα του… Ξινόμαυρου

by GreekCellar
380 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Σε υψόμετρο 540 μέτρων και μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Νάουσα την καρδιά της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης βρίσκεται το οινοποιείο της Αργατίας, δημιούργημα του Παναγιώτη Γεωργιάδη και της Χαρούλας Σπινθηροπούλου.

ξινόμαυρο ν1Πρόκειται για ένα μικρό μοντέρνο οικογενειακό οινοποιείο, το οποίο βασίζει την παραγωγή του στη βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου. Οι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται στις περιοχές Κράσνα Ροδοχωρίου και Λάκκα Γιαννακοχωρίου.

Στην περιοχή της Κράσνας ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 270 μέτρων σε σημείο όπου το ανάγλυφο είναι ήπιο, υπάρχουν ομαλές κλίσεις και κατά κύριο λόγο αμμοαργιλώδη ως αργιλοπηλώδη εδάφη. Η φύτευση των αμπελώνων ξεκίνησε το 2000 με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο (κλώνος V6 και V3), Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Αθήρι εμβολιασμένες στο υποκείμενο 1103 Paulsen.

Ο αμπελώνας της Λάκκας είναι εγκατεστημένος σε υψόμετρο 260 μέτρων και περιλαμβάνει ελαφρύτερα εδάφη κυρίως αμμώδη ως αμμοπηλώδη. Τα αμπέλια φυτεύτηκαν από το 2008 και μετά αποκλειστικά με Ξινόμαυρο (κλώνος V6 και V3)

ΧΑΡΟΥΛΑΟι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η απόκτηση φυτών μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας, αναγκαία συνθήκη για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

 

 

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like