Αναζητώντας το τριψήφιο

by GreekCellar
217 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Πολλές φορές στο χώρο του ελληνικού κρασιού συζητούμε για το “μεγάλο κρασί”, εκείνο που θα δώσει πρεστίζ, χρήματα και θα φτιάξει το brand name τόσο του οινοποιείου, που το παράγει όσο και γενικότερα της οινικής Ελλάδας. Προσφάτως μάλιστα διάβασα άποψη γνωστού οινοκριτικού, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει τέτοιου επιπέδου ελληνικό κρασί. Με την άποψη αυτή προσωπικά διαφωνώ, εν μέρει τουλάχιστον. Πιστεύω ότι υπήρξαν και –πολύ περισσότερο- υπάρχουν σήμερα αρκετά σπουδαία δείγματα γραφής, των οποίων η ποιότητα δεν υστερεί σε τίποτα έναντι αντίστοιχων ξένων, διάσημων και πανάκριβων. Είμαι βέβαιος ότι σε τυφλές δοκιμές θα είχαμε εκπλήξεις μεγατόνων αν συγκρίναμε πολλά ξένα κρασιά με υψηλά pedigree με ορισμένα δικά μας, αφήστε που πολλοί επώνυμοι οινοκριτικοί θα δυσκολεύονταν εκ των υστέρων να εξηγήσουν κάποια πράγματα (για να το θέσω κομψά).

Εκεί που συμφωνώ με το γνωστό οινοκριτικό είναι στο επίπεδο της τιμής και της διεθνούς φήμης και καταξίωσης των ελληνικών κρασιών. Εκεί όντως είμαστε πολύ πίσω. Βλέπουμε θαυμάσια κρασιά μας να προσφέρονται σε τιμές από 20-40 ευρώ, ακόμα και το μεγάλο Assyrtiko de Louros του Χατζηδάκη να κοστίζει 50 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί σε μια μέτρια Βουργουνδία. Επίσης η διεθνής φήμη μας είναι ουσιαστικά στα πρώτα βήματα, παραμένουμε εν πολλοίς στο περιθώριο. Τι δέον γενέσθαι λοιπόν ώστε να έχουμε κρασιά «τριψήφια», όπως λέει και ο τίτλος;

Πρώτον, πρέπει να βρεθούν παραγωγοί με τα guts και το terroir να φτιάξουν κρασί χωρίς όρια, χωρίς σκέψεις κόστους ή εύκολης πώλησης. Θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι σε ένα μόνο πράγμα, τη βέλτιστη ποιότητα και τη φήμη που θα έρθει.

Δεύτερον, θα πρέπει να οργανωθούν γευστικές δοκιμές σε σημεία-κλειδιά με ανθρώπους που είναι πραγματικοί opinion leaders και να πειστούν αυτοί ότι το «τριψήφιο» είναι κάτι το αυτονόητο.

Τρίτον, θα πρέπει το συγκεκριμένο κρασί να παράγεται σε ικανή ποσότητα. Δεν ωφελεί να έχουμε ένα σούπερ βαρέλι 225 λίτρων, πρέπει να υπάρχει μια ικανοποιητική ποσότητα ώστε να μπει το κρασί σε αρκετά σημεία μεγάλης επιρροής.

Για ποιους λόγους θέλουμε ένα κρασί που θα κοστίζει άνω των 100 ευρώ;

Πρώτα απ’ όλα, θα “τραβήξει” και τα υπόλοιπα ελληνικά κρασιά. Επιπλέον, θα δημιουργήσει φήμη και ισχυρό brand name, τόσο για το οινοποιείο όσο και για την περιοχή, αλλά και τη χώρα μας. Είναι καιρός να ξεφύγουμε από την εικόνα του φθηνού και άφθονου προϊόντος, που χαρακτήριζε ανέκαθεν την ελληνική γαστρονομία και οινοποιία. Το μέλλον για μια χώρα σαν τη δική μας, με υψηλό κόστος παραγωγής, μικρό κλήρο αλλά ταυτόχρονα μεγάλες ποιοτικές δυνατότητες βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like