Το αηδάνι είναι μια λευκή ποικιλία, που κυριαρχεί στο Αιγαίο και αποτελεί τον «συνέταιρο» του ασύρτικου σε πολλά κρασιά της Σαντορίνης. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ξηρών κρασιών, ενώ αρκετά σπάνια συναντάται σε επιδόρπιους οίνους παλαιωμένους για πολύ καιρό σε βαρέλι.
Συνήθως τα κρασιά από αηδάνι – που είναι σπάνια – έχουν κιτρινοπράσινο απαλό χρώμα, βγάζουν ορυκτότητα και άρωμα κίτρινων φρούτων και λουλουδιών. Χαρακτηρίζονται από μέτριο όγκο στο στόμα, μέτρια αλκοόλη και οξύτητα.
Η συμμετοχή του σε κρασιά με κύρια ποικιλία το ασύρτικο έχει να κάνει με το γεγονός ότι προσφέρει μια αρωματική πολυπλοκότητα στο blend χωρίς όμως να χαλάει την ορυκτότητα του κρασιού.
Εκτός από τη Σαντορίνη, το συναντάμε σε αμπελοκαλλιέργειες στην Πάρο και τη Νάξο.
(για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία και από την ιστοσελίδα newswinesofgreece)