Μπορεί να παίζει δεύτερο ρόλο στα σημαντικά χαρμάνια της Σαντορίνης, αφού το Ασύρτικο είναι ο μόνιμος πρωταγωνιστής, ωστόσο είναι μια ποικιλία άκρως απαραίτητη για την παραγωγή ξηρών οίνων, αλλά και επιδόρπιων που θα μείνουν για πάρα πολύ καιρό στο βαρέλι.
Το Αηδάνι, που θεωρείται μια καθαρά αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία, δίνει κρασιά που χαρακτηρίζονται από κιτρινοπράσινο χρώμα και διακριτική μύτη. Μέτρια τόσο στο στόμα όσο και σε αλκοόλη και οξύτητα.
Λίγοι τόλμησαν να προχωρήσουν σε εμφιάλωση οίνων αποκλειστικά από Αηδάνι και τα κρασιά αυτά αν και δυσεύρετα αξίζει να τα ψάξει κανείς και να τα απολαύσει. Εκτός από τη Σαντορίνη, το συναντάμε στη Νάξο και την Πάρο, ωστόσο στο δεύτερο νησί δεν επιτρέπεται η χρήση του στο ομώνυμο ΠΟΠ.
Εκτιμάται πως τα κρασιά από Αηδάνι μπορούν να εξελιχθούν στη φιάλη ακόμα και για μια πενταετία.
(για το κείμενο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την ιστοσελίδα newwinesofgreece)