Το Αγιωργιτικο στα καλύτερά του

by GreekCellar
223 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Χθες ξύδια, σήμερα Ξύδης. Όπου Ξύδης είναι παραγωγός στη Νεμέα που αξίζει να γνωρίσετε. Ξύδης και οινοπαραγωγός θα μου πείτε κάνει μια αντίφαση. Ε ωραία και τι φταίει αν κάποιος προπάππους του ήταν ατζαμής;

Για καλό και για κακό πάντως ο Τάσος Ξύδης ονόμασε το Κτήμα του- στην καρδιά της Νεμέας, δίπλα στο ναό- Κτήμα Αναγέννηση. Για να αποφύγει την καζούρα…. Και ξεκίνησε να φτιάχνει κρασί υψηλών προδιαγραφών, που πραγματικά δείχνει
τι θαύματα μπορεί να κάνει το Αγιωργιτικο.
Θαύματα, γιατί μπορεί ο προπάππους να ήταν ατζαμής, ο παππούς όμως που ήταν μερακλής, παραδοσιακός οινοπαραγωγός, άφησε ένα κτήμα με ρίζες 60 ετών, αυτόριζο, που βγάζει διαμάντια.

Το Reserve παλαιώνει στα καινούργια γαλλικά βαρέλια 24 μήνες, μένει ένα χρόνο στην κάβα, και μετά βγαίνει στο εμπόριο. Η άλλη ναυαρχίδα του κτήματος Αναγέννηση είναι το Εκ Πέτρας, που μένει στα βαρέλια 12 μήνες.

Από τότε που έχω να τους επισκεφτώ έχουν περάσει κάτι χρόνια..( Την πρώτη φορά που τους επισκέφθηκα, μολις είχαν φτιάξει μια πρόχειρη στέγη για να στεγάσουν τις ανοξείδωτες δεξαμενές. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά.

Υπάρχει υπόγεια κάβα για τα βαρέλια, χώρος υποδοχής κλπ) Τώρα πλέον είδα επίσης στο site που έφτιαξαν, ότι βγάζουν και Merlot, και γλυκό κρασί και άσπρο, Ασύρτικο. Δεν τα έχω δοκιμάσει..

Για το reserve όμως και για το Εκ Πέτρας έχω ιδία πείρα και τα θεωρώ σπουδαία κρασιά. Το Αγιωργίτικο στα καλύτερά του.

Δυστυχώς όπως συμβαίνει με τους μικρούς παραγωγούς (σε ένα αφιέρωμα του στη Νεμέα και τα κρασιά της, πριν από χρόνια, το Gourmet του Βήματος της Κυριακής είχε ονομάσει το κτήμα Garage Winery που ήταν πολύ ακριβής χαρακτηρισμός..) τα κρασιά του κτήματος, δύσκολα τα βρίσκεις στην Αθήνα.

Κάποτε υπήρχε μια κάβα στους Αμπελόκηπους με κρασιά μόνο από την Πελοπόννησο, έκλεισε…Στο Ίντερνετ δεν τα βλέπω. Νομίζω όμως ότι μπορεί να πιεις τα κρασιά του κτήματος σε κάποια wine bars, όπως το Warehouse στη Μαυρομιχάλη, στο  Vintage στην Μητροπόλεως και στο Fabrica di Vino.

Εγώ πάντως προτείνω βόλτα το επόμενο ΣΚ στη Νεμέα, επίσκεψη στο μουσείο (must) και μετά επίσκεψη στο οινοποιείο. Θα φύγετε ενθουσιασμένοι. Και από την φιλοξενία και -κυρίως- από το κρασί.

Μανόλης Καψής

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like