Τόπος ή τρόπος; Ήταν ένα απίθανο Masterclass

Πίνεις ελληνικό κρασί, δοκιμάζεις πολλά και ποιοτικά κρασιά, αλλά πόσο καλά γνωρίζεις τις λεπτομέρειες του ελληνικού αμπελώνα; Το άρωμα μπορεί να σε οδηγήσει σε μια ασφαλή επιλογή για την τοποθεσία παραγωγής ενός κρασιού σε μια τυφλή δοκιμή; Θες τη βοήθεια της γεύσης ή θα ζητήσεις και τη βοήθεια του οινοπαραγωγού για την ποιότητα των εδαφών, το υψόμετρο και την απόσταση από τη θάλασσα;

Αυτές όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν εμμέσως πλην σαφώς σε ένα απίστευτο Masterclass που διοργάνωσε η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος στο WSPC. Κι όταν λέμε «πλην σαφώς» εννοούμε πως το παιχνίδι έδειξε ότι μπορεί να απολαμβάνουμε ένα ποιοτικό ελληνικό κρασί ωστόσο οι μύτες και οι ουρανίσκοι μας θέλουν πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουν σε επίπεδο «εξακρίβωσης ταυτότητας» για κάποιο κρασί.

Από τα ποτήρια των συμμετεχόντων στο Masterclass «Τόπος ή τρόπος» υπό τον εξαιρετικό όπως πάντα Master of Wine, Κωνσταντίνο Λαζαράκη, πέρασαν συνολικά 25 εξαιρετικής ποιότητας κρασιά όλα από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας.

Το masterclass – παιχνίδι (θα πούμε εμείς) χωρίστηκε σε 4 flights. Το πρώτο και το δεύτερο είχαν να κάνουν με την αναγνώριση του τόπου παραγωγής 5 κρασιών από Μαλαγουζιά και 5 από Ασύρτικο. Οι συμμετέχοντες είχαμε ασφαλώς τον χρόνο να μυρίσουμε και να γευτούμε το κρασί αλλά να πάρουμε και τη βοήθεια του οινοποιείου καθώς παρουσιάζονταν στοιχεία για το κάθε κρασί που αν ήσουν καλά διαβασμένος σε βοηθούσαν αρκετά για να βρεις από πού κρατούσε η σκούφια του.

Κι αν τα δύο πρώτα flights δυσκόλεψαν αρκετά τους συμμετέχοντες τότε το τρίτο και το τέταρτο θα πούμε πως ήταν για πολύ διαβασμένους μαθητές. Ένα flight με διάφορα ερυθρά κρασιά όπου έπρεπε να εντοπίσεις την ποικιλία, μπλεγμένος ωστόσο με μυρωδιές και τανίνες, ενώ στο τέταρτο flight οι συμμετέχοντες ήρθαν «αντιμέτωποι» με οκτώ ξινόμαυρα, που ευχαρίστως θα απολάμβαναν εάν δεν είχαν ως κύριο σκοπό να αναγνωρίσουν την προέλευσή τους.

Παρά τη μεγάλη συμμετοχή οφείλουμε να ομολογήσουμε πως όλη η αίθουσα έμοιαζε περισσότερο με μια μεγάλη παρέα που διασκέδαζε πίνοντας κρασί και γελούσε με τα απίθανα λάθη και την πανωλεθρία της μυστικής ευτυχώς βαθμολογίας του καθενός μας.

Στα «decks» ο MW Κωνσταντίνος Λαζαράκης έδωσε πραγματικά έναν άλλο τόνο, τόσο με τις πληροφορίες που έδινε στους συμμετέχοντες όσο και με τον ιδιαίτερα χαρισματικό τρόπο που έχει στην παρουσίαση – διδασκαλία.

Το τέλος της βραδιάς έκρυβε και ένα δώρο για τον νικητή, ο οποίος με πάνω από τις μισές επιλογές σωστές, κέρδισε μια φιάλη magnum «Μπλε Αλεπού» προσφορά του κτήματος Κυρ-Γιάννη.

Αναλυτικά οι οίνοι που δοκίμασαν οι συμμετέχοντες:

Flight 1 – Μαλαγουζιά
“Πλάνο Μαλαγουζιά” 2018 – Κτήμα Τέχνη Οίνου
“Αλεξάνδρα” 2018 – Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη
“Μαλαγουζιά” 2018 – Κτήμα Γεροβασιλείου
“Δούρειος Λευκός” 2018 – Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου
“Μαλαγουζιά” 2018 – Kitrvs

Flight 2 – Ασύρτικο
“Αρετή Λευκός” 2016 – Κτήμα Βιβλία Χώρα
“Metamorphoses” 2017 – Κτήμα Στεργίου
“Δάκρυ του Πεύκου” 2017 – Κεχρής
“Ταρσανάς Single Vineyard” 2017 – Κτήμα Κυρ – Γιάννη
“Emphasis Ασύρτικο” 2017 – Κτήμα Παυλίδη

Flight 3
Βλάχικο 2016 – Zoinos Winery
Limneon 2016 – Porto Carras
Pinnot Noir 2016 – Κτήμα Δύο Φίλοι
Rossiu Di Munte 2015 – Κατώγι Αβέρωφ
Επιφάνης 2014 – Μυλοπόταμος
Μαυρούδι 2015 – Tsantali
Βλάχικο 2016 – Κτήμα Γκλίναβος

Flight 4 – Ξινόμαυρο
Μαύρο 2017 – Έλινος – Οικογένεια Ταραλά
Κτήμα Φουντή 2013 – Κτήμα Φουντή
Ξινόμαυρο Valos 2015 – Κτήμα Κατσαρού
Νάουσα Grande Reserve 2013, ΑΑΟΣ ΒΑΕΝΙ
Ξινόμαυρο Reserve Vielles Vignes Single Block “Μπάρμπα Γιάννης” Ecosystem 2015 – Κτήμα Άλφα
1879 Boutari Legacy 2012 – Μπουτάρη Οινοποιητική
Γουμένισσα 2011 – Κτήμα Χατζηβαρύτη
Ξινόμαυρο 2015 – Κτήμα Βογιατζή

Email: info@greekcellar.gr