24 ώρες στη Χίο με το κρασί συνταξιδιώτη…

by GreekCellar
261 views
Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Είναι από τις φορές που νιώθεις πόσο τυχερός είσαι, όταν ταξιδεύεις για έναν λόγο και σκοπό που προκύπτει από το επάγγελμα σου. Η ΑΜΠΕΛΟΣ Ε.Π.Ε. στη Χίο που διευθύνεται και διοικείται από την κ. Αναστασία Λιβανού, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, απέδειξε περίτρανα πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Είμαστε χρόνια συνεργάτες σε εμπορικό τομέα και πλέον ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε συμβουλευτικό επίπεδο εκπαίδευσης προσωπικού χώρων εστίασης, ξενοδοχείων –  στήσιμο wine list κλπ. και αυτή ήταν και η αφορμή της επίσκεψης μου στην μυροβόλο Χίο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, κάλεσε τον κόσμο του κρασιού και της μπύρας από όλη την Ελλάδα, για μια έκθεση και ένα φεστιβάλ που είναι ήδη θεσμός. Wine & Beer-2ND Year στο Grecian Castle Hotel στη Χίο λοιπόν. Γευσιγνωσίες κρασιού, μπύρας, κοκτέιλ, σεμινάρια μπύρας και σεμινάρια βασικών αρχών γευσιγνωσίας κρασιού και άγνωστοι οινικοί όροι από την αφεντιά μου, θέλοντας να δείξω όσο γίνεται στον κόσμο, το πόσο μαγικός είναι αυτός ο κόσμος του κρασιού χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Με την πρώτη πρωινή πτήση των 05:30 κατέφθασα στη Χίο, στο πανέμορφο Grecian Castle όπου και διέμενα και το ευγενικότατο προσωπικό με υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Λίγη ξεκούραση…και η μέρα θα ξεκινούσε έντονα αλλά και όμορφα.

Πρωινό ραντεβού με την Αναστασία στην έδρα της επιχείρησης της, τελευταίες λεπτομέρειες, άγχος, γνωριμίες με νέο κόσμο που εργάζεται και  στηρίζει δυναμικά την αγορά του κρασιού και της μπύρας στην Ελλάδα και μια αίσθηση ότι κάτι πολύ ωραίο συμβαίνει από όλους μας. Η ώρα περνούσε και η μεσημεριανή πτήση θα έφερνε τους τελευταίους πρεσβευτές των οινοποιείων-κτημάτων και ζυθοποιιών στο νησί. Κατευθυνθήκαμε στο ξενοδοχείο ξανά, στήσιμο της αίθουσας, πάγος στις σαμπανιέρες για τα λευκά, καθάρισμα των ποτηριών και όλα έπαιρναν το δρόμο τους. Στο μεταξύ είχα ραντεβού για την εκπαίδευση περί των βασικών αρχών γευσιγνωσίας σε ένα πολύ γνωστό café bar συνεργάτη της ΑΜΠΕΛΟΣ Ε.Π.Ε. και μετά στο προσωπικό του ξενοδοχείου και στο διευθυντή του ξενοδοχείου κ. Γιάννη Συράκη.

Πριν γράψω οτιδήποτε, αξίζει να αναφέρω το πάθος και το όραμα του κ. Συράκη για την εξέλιξη. Δε βλέπεις πολλούς διευθυντές να παρευρίσκονται με το προσωπικό τους στην ίδια αίθουσα, να μαθαίνουν όλο και περισσότερα για το κρασί και να ενημερώνονται για τις γαστρονομικές τάσεις, το wine pairing και να σκέφτονται εντελώς out of the box σε κάθε επίπεδο, με σκοπό να παρέχουν στο φιλοξενούμενο-επισκέπτη-τουρίστα την απόλυτη οινογαστρονομική εμπειρία αλλά και ανάμνηση. Τα αναφέρω όλα αυτά, διότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο κ. Συράκης και η ομάδα του, στηρίζονται στο σεβασμό του πελάτη και στο σεβασμό στα υλικά και το κρασί. Ωραίες ερωτήσεις από το προσωπικό του ξενοδοχείου, και πολύ καλή αντίληψη του σεφ σχετικά με to food & wine matching.Σπουδαία δουλειά σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου με τα κεράσματα μαστίχας να είναι παντού και σε διάφορες μορφές, συνδέοντας την ιστορική παράδοση του μοναδικού αυτού προϊόντος με το μέλλον.

Περί της έκθεσης τώρα,

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από τις 16:00 και μετά και σταδιακά η αίθουσα γέμιζε. Ερωτήσεις για το κρασί και την μπύρα, ενδιαφέρον για τις αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες, κάθετες γευσιγνωσίες από διάφορες ετικέτες, γνωριμία με νέα κτήματα και οινοποιεία και πολύ ωραία διάθεση σε όλη τη διάρκεια. Επαναπροσδιορισμός του fine drinking και cocktail με προσέγγιση στα αρώματα και τις γεύσεις φρέσκων φρούτων και υλικών. Μπύρες διαφόρων τύπων, ξανθιές-μαύρες-φρέσκιες και φυσικά παγωμένη μαστίχα για να μας γλυκαίνει και να μας δροσίζει. Με χαρά έμαθα πως και τα 4 τμήματα ‘’ Βασικές αρχές γευσιγνωσίας- Εισαγωγή στον μαγικό κόσμο του κρασιού’’ είχαν συμπληρωθεί. Νέος κόσμος, αλλά και άνθρωποι <<πιο παλιοί>> που είχαν ταξιδέψει κάπου-κάποτε και ένα κρασί τους συγκίνησε, μου έκαναν την τιμή να με ακούσουν.  Όλοι φάνηκε να ήθελαν να αποκτήσουν τη βάση για το κρασί και γιατί όχι και να εκπαιδευτούν για αυτό σε βαθύτερο επίπεδο είτε για επαγγελματικό σκοπό αλλά και ως χόμπι.

Η ώρα με όλα τα τμήματα πέρναγε υπέροχα, καθώς όλοι μα όλοι που παρευρέθηκαν μαζί μου, μου  έδειξαν το πόσο ήθελαν να μάθουν για το κρασί και να αποκτήσουν τη σωστή εικόνα για το ελληνικό κρασί. Το τοπίο αλλάζει και ξεκαθαρίζει, νέοι άνθρωποι με στόχους και όραμα έχουν αναλάβει τα ηνία σε ζωτικές θέσεις και σημεία που επηρεάζουν τις εξελίξεις σημαντικά. Το ελληνικό κρασί δηλώνει παρών και συνεχώς ανεβαίνει τόσο εμπορικά στις ελληνικές και στις ξένες αγορές αλλά και στα καθημερινά μας τραπέζια. Ζούμε μια σημαντική στιγμή του ελληνικού κρασιού στη χώρα μας. Οφείλουμε να δείξουμε με σοβαρότητα το δρόμο και να συνεχίσουμε να αγαπάμε όσα κάνουμε.

Ο κόσμος μου έδωσε απίστευτη ενέργεια, τόσο στα σεμινάρια όσο και με το πέρασμα που έκανα στην αίθουσα της εκδήλωσης. Ενθουσιασμός και ελπίδα για το μέλλον, αυτό μου ήρθε στο μυαλό. Όσο υπάρχουν <<τρελοί>> σα την Αναστασία Λιβανού να ενώνουν τον κόσμο του κρασιού, της μπύρας και του fine drinking, θα πηγαίνουμε μπροστά με τον καλύτερο τρόπο. Το ταξίδι μου τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο. Τα σεμινάρια και η έκθεση έλαβε τέλος. Απόλυτη επιτυχία, ο κόσμος πέρασε καλά, το ίδιο και εμείς. Έμπνευση για την επόμενη μέρα. Το κρασί φτάνει παντού μέσα από τους ανθρώπους του. Το κρασί είναι βιώματα και αναμνήσεις και εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε το λιθαράκι μας πιστεύοντας το. Ραντεβού την επόμενη χρονιά χρονιά στη Χίο, με ακόμη περισσότερες εκπλήξεις. Ένα κομμάτι του εαυτού μου έμεινε εκεί με στόχο να επιστρέψω . . .

Εξαιρετικές ευχαριστίες στην κ. Αναστασία Λιβανού, γιατί χωρίς αυτήν δε θα υπήρχε ούτε η εκδήλωση αλλά ούτε και το κείμενο αυτό, το Γιώργο Λιβανό και την ομάδα τους: Δέσποινα, Τόνια, Αρετή & Πηνελόπη και όσους εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχημένη σε όλα τα επίπεδα εκδήλωση.  Στο Grecian Castle Hotel για την μοναδική φιλοξενία και σε όλο το προσωπικό που με χαμόγελο και ευγένεια μας υποδέχτηκε όλους μας.  Ραντεβού του χρόνου.

Καλή Ανάσταση !

Βασίλης Μαστρογιαννάκης

Ραντεβού για την 3η χρονιά της

Κοινοποιήστε το:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

You may also like