Σταλώ Αραμπατζή: Ιπτάμενη οινοχόος για… πολύ καλό σκοπό (video)

Σε αυτή την ιστοσελίδα έχουμε γράψε αρκετές φορές πως οι άνθρωποι του κρασιού εκτός από ανεπτυγμένο αίσθημα πολιτισμού λόγω του προϊόντος που καλούνται να παράξουν και να διαχειριστούν έχουν και αυξημένη την έννοια της κοινωνικής ευθύνης.

Ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα είναι και αυτό της αντιπροόεδρο της Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων, Σταλώς Αραμπατζή, που τόλμησε να κάνει κάτι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο για να συγκεντρώσει χρήματα για τον Αντικαρκινικο Σύνδεσμο Κύπρου.

Η ενασχόληση της Σταλώς Αραμπατζή με το κρασί ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια όταν την Κύπρο.
είχε επισκεφθεί ο τότε πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Sommelier, Giuseppe Vaccarini. Από τότε, όπως λέει η ίδια, άρχισε να εκτιμά αυτό που είχε στο ποτήρι της. «Με γοήτευσε η ανάλυση του τι ακριβώς είναι το κρασί και πόση αγάπη και σκληρή δουλειά χρειάζεται από τους παραγωγούς για να φτιαχτεί».

«Το κρασί δίνει ποιότητα στη ζωή μας, ίσως για αυτό θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και να ζούμε καλύτερα», μου λέει στη μικρή συνέντευξή μας και προσθέτει πως κάπως έτσι με γνώμονα το… «γινόμαστε καλύτεροι» αποφάσισε να μαζέψει τα χρήματα για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο αλλά με έναν παράδοξο και ριψοκίνδυνο τρόπο… κάνοντας ελεύθερη πτώση.

Η ίδια κοινοποίησε στο διαδίκτυο το σχέδιό της και οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν ακολουθώντας ένα link να δώσουν όσα χρήματα επιθυμούσαν.
«Δυστυχώς ήταν λίγος ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου, αλλιώς θα συγκέντρωνα ακόμα περισσότερα», λέει η Σταλώ Αραμπατζή και προχωρά στην περιγραφή του ριψοκίνδυνου εγχειρήματος.

«Έφτασα στον Σύνδεσμο Αλεξιπτωτιστών Κύπρου το πρωί και μας έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες. Θα πετούσαμε στα 14.500 πόδια και το σχέδιο ήταν να κάνουμε ελεύθερη πτώση για 45 δευτερόλεπτα προτού ανοίξουμε τα αλεξίπτωτα», μας λέει η Σταλώ Αραμπατζή και επισημαίνει γελώντας πως για να τιμήσει το κρασί ζήτησε να κάνει την πτώση ανοίγοντας και μια φιάλη κάτι που ωστόσο δεν της επετράπη.

«Πως νίκησες όμως τον φόβο των 14.500 ποδών προτού μπεις στο αεροπλάνο», ήταν φυσιολογικό να τη ρωτήσω μιας και μου είχε πει ότι ήταν η πρώτη της φορά.

«Ήπια ένα σφηνάκι ζιβανία», μου λέει γελώντας «ωστόσο οι σκέψεις μου ήταν γεμάτες άγχος αλλά και ενθουσιασμό λόγο του σκοπού, γιατί εκεί βρήκα την απίστευτη τόλμη…όταν όμως έφτασα στην πόρτα του αεροπλάνου σκέφτηκα: «τι τρέλα πάνω να κάνω. Φόβος. Η ζωή μου πέρασε μπροστά από τα μάτια μου αλλά με το που πήδηξα ένιωσα την απέραντη ελευθερία».

Όπως βέβαια μας εξομολογείται γελώντας μετά από το αίσθημα ελευθερίας και το επιτυχημένο άνοιγμα του αλεξίπτωτου, όταν προσγειώθηκε ήθελε να φιλήσω το χώμα.

Λίγες ημέρες αργότερα παρέδωσε τα χρήματα στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο. «Ειλικρινά δεν έχει πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο που να συγκρίνεται με το να δίνεις και να βοηθάς έστω και με κάτι λίγο τον συνάνθρωπο σου».

Μιας και υποψιαστήκαμε πως η ελεύθερη πτώση ήταν το πρώτο βήμα για να συνεχίσει με ριψοκίνδυνες προσπάθειες να συγκεντρώνει χρήματα για διάφορους σκοπούς κάναμε και τη σχετική ερώτηση. Ωστόσο μας είπε ότι τώρα υπάρχει μπροστά στον σύνδεσμο μας η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού για τον καλύτερο οινοχόο, ο οποίος θα διεξαχθεί το 2020 στην Κύπρο. Κάτι πολύ σημαντικό για να αναδείξουμε τα κρασιά και την γαστρονομία της χωρά μας.

Email: info@greekcellar.gr