Οινοποιητική Μονεμβασίας: Με βαθιές ρίζες στην παράδοση

Με σχεδόν 20ετη πορεία στον χώρο του ελληνικού κρασιού η Οινοποιητική Μονεμβασίας έχει να επιδείξει εξαιρετικούς οίνους με διεθνείς διακρίσεις.

Η ίδρυσή της το Σεπτέμβρη του 1997 αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου, που είχε σχέση με την αναβίωση του οίνου Malvasia (Μονεμβασιά στα Φράγκικα), ο οποίος από τον 12ο αιώνα και για 300 χρόνια κυριαρχούσε στην παγκόσμια αγορά κρασιού.

Επί 12 χρόνια οι άνθρωποι της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς μαζί με τον ιδρυτή της Γιώργο Τσιμπίδη, μελετούν τα χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών, δημιουργούν πειραματικούς αμπελώνες, κάνουν πειραματικές οινοποιήσεις με τον Ινστιτούτο Οίνου και διοργανώνουν διεθνή επιστημονικά συμπόσια με θέμα τη Malvasia.

Η εταιρεία λειτούργησε σαν βάση υποδοχής στην περιοχή μας του ερευνητικού προγράμματος που εκτελέστηκε στα πλαίσια του ΠΑΒΕ από τη VITRO A.E., το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεσσαλονίκης, το ΕΘΙΑΓΕ και που έχει θέμα τη δημιουργία βασικού πολλαπλασιαστικού υλικού των ποικιλιών αμπέλου που πιθανόν μετείχαν στην παραγωγή του οίνου Malvasia.

Τελικά το καλοκαίρι του 2010 η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζεται ο οίνος Μονεμβασιά – Malvasia ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για οίνο λευκό γλυκό και οίνο λικέρ, αμφότεροι από λιαστά σταφύλια.Δύο χρόνια αργότερα εμφιαλώθηκε – το 2013 –  ο οίνος Μονεμβασία – Malvasia ύστερα από διετή παλαίωση.

Αντίγραφο από FEBROYARIOS 2010 550Οι αμπελώνες της Οινοποιητικής Μονεμβασίας, απλώνονται σε έκταση 300 στρεμμάτων και φιλοξενούν αποκλειστικά οι τοπικές ποικιλίες. Μονεμβασιά, Ασπρούδες, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Λημνιώνα, Αγιωργίτικο, Μαυρούδι, Μοσχοφιλερο, Ροδίτης και Μαλαγουζιά.

Στο σύγχρονο οινοποιείο της εταιρείας γίνεται η επεξεργασία σταφυλιών από την περιοχή και παράγονται οι οίνοι Μαλεάτης, Καστροπολιτεία, Λαλούδι, Μονεμβάσιος, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα, Ασπρούδι, Ανθοσμιάς, Φιλέρι, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Άκρα Μίνωα, 300, Άκρα Μωρέα και φυσικά ο Μονεμβασία – Malvasia.

Η «Οινοποιητική Μονεμβασίας» έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο διάθεση των προϊόντων της που μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί είτε με μια επίσκεψη στη Μονεμβασία είτε από επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα κρασιά της Οινοποιητικής Μονεμβασίας εξάγονται επίσης στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ελβετία, τον Καναδά, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

20160315_malvasia-53Χαρακτηριστικό της μεγάλης αποδοχής και εκτίμησης που χαίρουν τα κρασιά της εταιρείας στο εξωτερικό είναι το γεγονός ότι αν και το 1999 οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν μόλις το 10%  του τζίρου της από το 2004 και μέχρι σήμερα αποτελούν περίπου το 50% του τζίρου.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό της «Μονεμβάσια Οινοποιητική», Γιώργο Τσιμπίδη

Ασχολήθηκε με το κρασί λόγω  της ιδιαίτερης αγάπης  και ευαισθησίας για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε γιατί η  ιστορία της περιοχής του είναι η ιστορία του μυθικού κρασιού Μονεμβασία-Μalvasia, μια ιστορία μοναδική. Το στοίχημα ήταν μεγάλο και η ευθύνη βαριά ναανταποκριθεί στην ιστορική παρακαταθήκη!
“Με ακούραστο πανταχού παρόντα φύλακα άγγελο της ιστορικής και επιστημονικής αλήθειας την κ. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα και τιτάνιο αγώνα, το χαμένο στο χρόνο περίφημο μεσαιωνικό κρασί επέστρεψε  για να
μείνει   στο γενέθλιο τόπο του τη Μονεμβασιά! Έχει την επιτυχία που όλοι  ονειρευόμασταν, η Μονεμβασιά  ξανάγινε περιζήτητη  εκτός των άλλων και για το κρασί της, το εστεμμένο πλέον με 12 χρυσά  Διεθνή μετάλλια και πολλά εθνικά και Διεθνή  έντυπα και μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν πολυσέλιδα αφιερώματα και προβάλλουν τη θριαμβευτική του επάνοδο στο γενέθλιο τόπο του τη Μονεμβασιά”, όπως λέει ο ίδιος.
Ίδρυσε την Οινοποιητική Μονεμβασιάς  πριν  18 χρόνια  , έδωσε  έμφαση και ανέδειξε τις  ιδιαίτερες τοπικές ποικιλίες-θησαυρούς της Λακωνικής γης δημιουργώντας έναν αμπελώνα 300 στρεμμάτων. Παντρεμένος με την Ελλη  Καραμούτσου  και πατέρας τριών εξαιρετικών  κοριτσιών ,έχει τη χαρά και την τύχη να μοιράζεται μαζί τους τις χαρές και τις δυσκολίες.

Email: info@greekcellar.gr