Νάουσα – Πόλη του Οίνου – Ξεναγηθείτε

by greekcellar-admin
Νάουσα – Πόλη του Οίνου – Ξεναγηθείτε

Η Νάουσα βρίσκεται στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου σε υψόμετρο 330 μέτρων. Είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό ορεινό αστικό κέντρο της Ελλάδας με πληθυσμό περίπου 20.000.

Μπροστά από το δημαρχείο βρίσκεται το σήμα κατατεθέν της πόλης, ο Πύργος του Ρολογιού,  δωρεά του βιομηχάνου Γεώργιου Αναστασίου Κύρτση, ο οποίος κτίστηκε το 1895 με πωρόλιθο και είναι ύψους 25 μέτρων, ενώ διασώζει τον πρωτότυπο μηχανισμό του.

Το πιο σπουδαίο ποτάμι της πόλης είναι η Αραπίτσα, που πηγάζει από την περιοχή του Αγίου Νικολάου, μέρος πολύ κοντά στη Νάουσα, προσβάσιμο με ένα υπέροχο πάρκο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.  Η Αραπίτσα χωρίζει τη Νάουσα σε δύο μέρη, ενώ κατά μήκος του ποταμιού σχηματίζονται μεγάλοι ή μικρότεροι καταρράκτες.

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι τα παλιά σπίτια της πόλης κυρίως στις γειτονιές «Αλώνια», «Πουλιανά» και «Μπατάνια». Στις δύο τελευταίες μπορεί κανείς να συναντήσει κτίρια πιο αστικού χαρακτήρα.  Μάλιστα σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν χώροι επαγγελματικής δραστηριότητας με μύλους, υδροκόπανους, σησαμελαιοτριβεία και άλλα.

Οι εκκλησίες της πόλης είναι επίσης παλιές. Ο Άγιος Γεώργιος και η Παναγία εκτιμάται πως χτίστηκαν τον 19ο αιώνα, ενώ στα ερείπια παλαιότερων ναών έχουν χτιστεί αρκετοί νεότεροι.

Παλαιότερος ναός θεωρείται εκείνος του Τιμίου Προδρόμου ή Μικρός Πρόδρομος, που αποτελεί μετόχι της ομώνυμης Μονής. Χτίστηκε το 1715 και θεωρείται το μοναδικό κτίσμα που παρέμεινε στην πόλη από την καταστροφή του 1822.

Σε κτίρια που η κατασκευή τους χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα στεγάζονται αρκετά δημοτικά σχολεία της πόλης.

Από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το δημοτικό πάρκο με τις λίμνες και τα δρομάκια του, το οποίο συνδέεται με τον χώρο θυσίας των Ναουσαίων γυναικών το 1822. Πηγαίνοντας προς τον καταρράκτη των Στουμπάνων μπορείτε να δείτε παλιά εργαστήρια και εργοστάσια, που δεν λειτουργούν πια.

Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης στο Νυμφαίο Μίεζας και δίπλα από τη φυσική πηγή Κεφαλάρι, βρίσκεται η σχολή του Αριστοτέλη. Σύμφωνα με τους ιστορικούς εκεί παρέμεινε ως μαθητής του Αριστοτέλη για δύο χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο καταρράκτης των Στουμπάνων αποτέλεσε τον τόπο θυσίας των γυναικών της πόλης κατά την καταστροφή της Νάουσας το 1822. Αρκετές γυναίκες έπεσαν εκεί με τα παιδιά τους προτιμώντας να πεθάνουν παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Εκεί υπάρχει και το άγαλμα της Ναουσαίας, που αναπαριστά μια γυναίκα με τα παιδιά της στην αγκαλιά. Η Νάουσα από το 1955 χαρακτηρίζεται από το ελληνικό κράτος ως «ηρωική πόλη».

Χώρος για αναψυχή, περίπατο και χαλάρωση είναι το δημοτικό πάρκο της πόλης κοντά στην πλατεία Καρατάσου, που έχει συνολική έκταση 30 στρέμματα εκ των οποίων το 1.5 στρ αποτελεί τεχνητή λίμνη.

Έξω από το πάρκο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ  ή το φαγητό σας, ενώ στην άλλη πλευρά του πάρκου θα σας αποζημιώσει η θέα στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της πόλης μπορείτε να θαυμάσετε τη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο μουσείο οίνου και αμπέλου, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο του 1908.