Κλασική Περίοδος

Η περίοδος στην οποία συγκαταλέγεται και ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή, αποτελεί σταθμό για την καλλιέργεια του αμπελιού και την οινοποίηση στην Ελλάδα.

Είναι η εποχή που δημιουργούνται διάσημα κρασιά, οι έμποροι αλωνίζουν τις θάλασσες έχοντας τα πλοία τους γεμάτα από κρασί και επιστρέφουν έχοντας στις αποσκευές τους πολλά οινικά νομίσματα.

Την ίδια στιγμή στις πόλεις – κράτη τους Ελλαδικού χώρου αναπτύσσονται αμπελουργικά μέσα και νέες οινοποιητικές τεχνικές. Την περίοδο αυτή έχουμε και τις πρώτες ολοκληρωμένες προσπάθειες για νομοθέτηση κανόνων που θα διέπουν την καλλιέργεια. Έτσι συναντάμε για πρώτη φορά την προστασία της ονομασίας προέλευσης, των τοπωνυμίων και την προστασία της οινοπαραγωγής.

Γνωστά για τη γεύση και το άρωμά τους είναι εκείνη την εποχή τα κρασιά Αριούσιος Χίου, Λέσβιος, Πεπαρήθιος, Σάμιος, Θάσιος και ο Μενδαίος της Χαλκιδικής που ήταν και ο πλέον γνωστός λευκός. Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ Αθήνας και Σπάρης, φέρνουν στον προσκήνιο τους Μακεδόνες και τα κρασιά τους τα οποία εκθειάζει ο Αριστοτέλης, δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Email: info@greekcellar.gr