Βυζαντινή Περίοδος

Τη Βυζαντινή περίοδο η αμπελουργική παράδοση διατηρείται παρά το γεγονός ότι η διάδοση του Χριστιανισμού, ελαχιστοποιεί συμπόσια και ειδωλολατρικές τελετές που προέβλεπαν και μεγάλη κατανάλωση κρασιού.

Είναι όμως η εποχή που εξελίσσονται πολλές οινοποιητικές πρακτικές, ενώ το αμπέλι εισωρεί στη βυζαντινή τέχνη αλλά και τη μοναστηριακή ζωή, όπου ιδιαίτερα στο Άγιο Όρος – όπως μέχρι και σήμερα – δημιουργούνται σπουδαία ελληνικά κρασιά.

Οι εχθρικές και πειρατικές επιδρομές θα προκαλέσουν πολλές φορές τεράστιες ζημιές στην αμπελουργία στον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους στις εξαγωγές, ενώ τα κρασιά τους βρίσκονται συχνά στα αυτοκρατορικά τραπέζια.

 

Email: info@greekcellar.gr